Nem glutenfri æblekage

27

Glutenfri æblekage #1Uhm, verdens bedste duft af hjemmebag med æble, sukker og kanel… en nem glutenfri æblekage eller æbletærte, der forsvinder på lige så kort tid, som det tog at lave den. Dejlig gluten- og laktosefri dessert i vinterkulden. Passer godt til chai-te med kanel. Ahhhh, så kan sneen og blæsten bare komme an udenfor!

I tirsdags hvor jeg havde mine veninder fra gymnasiet forbi til madklub, lavede jeg denne lækre æblekage. Jeg har længe gået og puslet med en opskrift, som jeg gerne ville prøve af, men da jeg ikke er ikke totalt fan af alt det sukker i dagligdagen – lidt af princip, men også fordi jeg har tendens til PCO pga. insulinresistens – så skulle der ligesom gæster til. Ellers ender jeg jo bare med at spise det hele selv! Men det var faktisk en helt særlig lejlighed, for Heidi er lige blevet færdiguddannet som sygeplejerske, så det fejrede vi med æblekage og kanel-te… og lambrusco 😉

God det blev både aftenen og kagen, omend sidstnævnte var liiidt svær at få ud af tærteformen (dog nemmere dagen derpå). Næste gang burde jeg nok smøre formen først… Man kunne også overveje en springform, evt. med bagepapir i bunden. Jeg har desuden i opskriften her tilføjet lidt flere hasselnødder, end jeg brugte, for at få en lidt fastere konsistens.

Jeg var kommet sent igang med at lave aftensmad mad, så troede faktisk ikke, jeg kunne nå at bage kage også, inden gæsterne kom. Men den tog heldigvis ikke mange minutter at smække sammen, og så kunne den ellers stå og hygge sig i ovnen og sprede den herligste duft, mens vi spiste aftensmad, som for øvrigt var kylling tikka masala, som der også kommer en opskrift på snarest – det vil min far i hvert fald gerne have, for den er han blevet slemt vild med.

Ingredienser til glutenfri æblekage i tærtefad

Bund:
150 g margarine (laktosefri, f.eks. Fri margarine fra Coop)
100 g sukker (jeg brugte rørsukker, men man kan også lave kagen med 8-10 dadler i stedet)
2 æg
175 g hasselnødder, blendede (man kan også bruge mandler)
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker eller ½ stang vanille

Ovenpå:
3-4 æbler (helst danske spiseæbler)
2 spsk. stødt kanel (strøgne, måske lidt mindre)
2 spsk. sukker

Sådan gør du

Du kan lave den på den nemme måde og den rigtige måde.
Jeg valgte den nemme, der giver en lidt tung, konfektagtig bund:

  • Smeltede margarinen i microbølgeovnen – det er både nemmest og hurtigst.
  • Blendede hasselnødderne i min foodprocessor og derefter fyrede resten af ingredienserne til bunden ned til hasselnødderne og blendede videre til dejen var jævn.
  • Hældte dejen i et smurt tærtefad.
  • Skar æblerne i både og lagde dem oven på kagebunden.
  • Strøede med kanel og sukker.
  • Bagte kagen i 60 minutter ved 175 grader (ikke varmluft).

ELLER: hvis man har tid og vil have en lidt mere luftig kagebund, kan man gøre sådan her:

  • Smelt margarinen i microovnen.
  • Bland sukker og æg sammen i en stor skål og pisk det til det bliver hvidt. Tilsæt margarinen (må ikke være alt for varm) og pisk let videre.
  • Blend hasselnødder til fint mel i en foodprocessor. Bland vaniljesukker og bagepulver.
  • Hæld nøddemelet i æggemassen og rør det til en jævn dej.
  • Hæld dejen i et smurt tærtefad.
  • Skær æblerne i både og læg dem fordel dem oven på kagedejen.
  • Strø kanel og sukker ud over æblestykkerne.
  • Bag æblekagen i 60 minutter ved 175 grader (ikke varmluft)

Passer godt sammen med krydret te og det kunne måske give et ekstra pift med lidt sojayoghurt rørt med lidt vanillesukker og tilsat et skvæt citronsaft on the side.

Del.

27 kommentarer

  1. Christina

    Hej Ane 🙂

    Det lyder som en super lækkert opskrift!

    Kan den godt klare at blive lavet dagen før? Og så evt. blive varmet op kort inden servering?

  2. Lene Barfod

    Hej Ane. Jeg har prøvet denne opskrift flere gange, den er så god.
    Her til aften lavede jeg den med ananas i stedet for æble. Ananas og kanel smager pragtfuldt. Jeg kom ananas både under og ovenpå. Den er svær at skære så brug små stykker og tør dem lidt før du bruger dem. Det blev så vellykket.

  3. Mette Jun

    Hej Ane,

    den kage skal jeg prøve når jeg får gæster i morgen! 😀
    Er der en bestemt årsag til at du skriver den skal bages på almindelig ovn og ikke varmluft? Gør det en forskel for resultatet? 🙂
    Mvh Mette

    • Det er fordi en ovn varmer ca 20 grader varmere, når den står på varmluft i forhold til almindelig ? Jeg bager generelt kager og store brød ved almindelig ovn, fordi jeg synes varmen er mere jævn.

  4. Hej Ane.
    Nu faldt jeg over denne tærte, og den skal prøves da jeg får gæster en en i blandt er laktose intolerent.
    Kan man bruge olie i stedet for margarine? Eller bliver det ikke godt mon?
    Vh. Trine

    • Du kan godt bruge f.eks. rapsolie; dog bliver dejen en anelse mere tung, men det gør nok ikke noget, når der er tale om den slags kage her. Der findes også margarine, der er helt mælkefri: AMA har en hvid en (fås bl.a. i Føtex og vist også i Netto), og Kvickly(Coop) har en, der hedder “Fri Margarine”. De er begge egnede til den her opskrift.
      Held og lykke med opskriften 🙂
      //Ane

  5. hi.jeg kan ikke tåle gluten-gær-mælkeprodukter-æg.
    kan du sende mig opskrifter om brørd og desserterog kage.
    m.v.h.
    samira

    • Hej Samira.
      Uh, den er godt nok lidt svær, når det er alle fire ting. Jeg vil rigtig gerne finde på flere opskrifter uden æg specielt. Men synes det er svært at få godt. Jeg har lige eksperimenteret med boller uden gær, og de skal lige justeres lidt, men så skulle der gerne snart komme en opskrift, du kan bruge. Indtilvidere har jeg vist kun denne her opskrift på kage, som er helt uden gluten, gær, mælkeprodukter og æg: Nøddekage med chokolade-frosting
      Og denne her på knækbrød: Nødde-knækbrød med gulerødder
      Og den her: Glutenfrit knækbrød

  6. Hej Ane, Super lækker kage, mange tak for dine opskrifter – de er lige det jeg har brug for – hele familien er blevet gluten fri..

    Vh Jan – Ham fra Mellerup Efterskole

    • Hej Jan!
      Eeeej hvor sjovt! 🙂
      Fedt at I kan bruge bloggen – jeg håber glutenfri gør godt i familien 🙂
      //Ane

  7. Hej Ane

    Prøvede det med kokosmælken og det smagte godt. Den stod i køleskab og da jeg skulle hælde væsken fra, løb næsten hele indholdet ud af dåsen, som om det var blevet tyndt det hele. Troede køleskabet skulle have modsatte effekt på konsistensen. Er det korrekt, at væsken først skal hældes fra, når den har stået i køleskab?

    Tror du man kan bruge opskriften til muffins. Skal i byen i morgen og have kage med til kaffen til min datter og vil ikke lige komme slæbende med en hel kage.

    Rigtig god weekend

    • Hej Mette.

      Jeg tror godt opskriften kan fungere til muffins. Du skal nok bare holde lidt ekstra øje med bagetiden, så de ikke får for meget.

      Ift. kokosmælk, så er det meningen ja, at den skal skille i et fast og et vandet lag, når den står i køleskabet. Men jeg har efterhånden også erfaret, at forskellige mærker opfører sig forskelligt. Jeg har i lang tid brugt VeriBest kokosmælken 17-19% fra Rema 1000, og den har fungeret perfekt indtil for ganske nylig. Den plejer at skille, men de sidste par gange, jeg har købt den, har den været helt tynd selvom den har været kølet ned, så jeg tænker, at de måske har skiftet stabilisatorer eller sådan noget. Desværre. Så lige nu er jeg i færd med at afprøve forskelle mærker af for at finde den bedste.
      Indtil videre har jeg ikke fundet den endelige løsning, men en foreløbig konklusion er at undgå den fra Netto (Asian kitchen) og gå efter så højt fedtindhold som muligt. Jeg har hørt flere sige, at den økologiske fra Änglamark er god.

      Håber det var en hjælp. God eftermiddag til jer 🙂

  8. Bagte kagen i går og den blev super god – så god at den blev spist helt op af 3 voksne og to børn 🙂 Datteren var desværre ikke så vild med soja “cremen”.

    • Hej Mette.

      Dejligt at høre, at kagen var et hit 🙂
      I stedet for soja ‘creme’ kan man, som Chrisine foreslår i den øverste kommentar, lave en helt mælkefri ‘flødeskum’ af kokosmælk der har stået i køleskabet. Den tror jeg ikke, der er mange som ikke kan lide. Jeg er i hvert fald selv blevet slemt forfalden til den 😉

  9. Anja Tegen

    Hvis du bruger dadler i stedet for sukker, skal de så blendes med noget vand eller skal de bare finhakkes og i istedet for, eller hvordan gør du???

    Har nemlig en hel familie som reagerer SÅ meget på sukker 🙁

    /Anja

    • Ja, så blender du bare dadlerne sammen med hasselnødderne 🙂

      Dadler har dog også et meget højt glykæmisk index, så påvirker også blodsukkeret rigtig meget. Hvis du gerne vil undgå det, kan du evt. købe en slags sødemiddel i stedet for 🙂

  10. Pingback: Æbletrifli med kokosflødeskum | FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifterFriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter

  11. Hvor ser den tærte lækker ud! Jeg skal til at lave en karameltærte, men vil prøve at bruge din opskrift på tærtedej for at undgå gluten 🙂

    • Uh, karameltærte lyder ellers også lækkert. Du må meget gerne sende mig en opskrift, hvis du har en? 🙂

  12. Hvad kan man bruge i stedet for smør? Det er ikke nok for mig at købe laktosefri mælkeprodukter, da jeg reagerer på caseinet.

    • Hej Monica.

      Du kan fx bruge Fri margarine fra Coop. Den er uden mælkebestanddele, og det er altid den jeg selv bruger, så det fungerer fint 🙂

  13. Hej
    Uha den ser go ud, den tror jeg lige jeg ska afprøve 😉 Du har en rigtig fin blog her, som jeg ofter finder inspiration i.
    Jeg tror vi tager den sammen med kokosflødeskum, det er altid godt til æbletærte. Hvis du ikke kender det, så er det er simplthen bare kokosmælk, som har stået i køleskabet (änglemark er bedst) og så hælde kokos vandet fra, så man kun har cremen. Pisk det med et håndpiskeris med lidt flormelis, citronsaft og vanilie, så har man en skøn flødeskum 😉 Den begynder at smelt lidt når den blir varm, så hold den på køl til den skal bruges.

    Christine

    • Uhm, det lyder da næsten for lækkert til at være sandt! Dét skal prøves! Tusind tak for tippet!! 😀

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.