Korea – hvordan man overlever (og nyder det!)

2
2014-10-28 14.10.43

Ssambap

Jeg lever lidt på kanten pt. Sådan i forhold til mad. Ikke mindst sikker mad.

For Korea, hvor jeg for øjeblikket holder lidt ferie i forlængelse af en konference, har vist sig at være lidt af en udfordring. Når det så er sagt, går det egentlig udmærket, og er er sindssygt mange lækre ting at spise ikke destomindre 😀

Normalt plejer Asien egentlig at være et slaraffenrejseland, hvis man ikke kan tåle gluten og mælkeprodukter – det var i hvert fald min oplevelse i Malaysia, Indonesien og Singapore, ligeledes med Indisk og Japansk mad. De jævner sjældent deres saucer/pastes med hvedemel, og komælk er ikke rigtig noget, de bruger (eller også kan det nemt udelades, hvis man bare beder om det).

Men Korea er lidt anderledes:

Bibimbap

Bibimbap

En ting er, at det hele står med koreanske skrifttegn (og sjældent på engelsk), så det er rimelig svært at overskue mulighederne på menukortet og komplet umuligt at læse varedeklarationer i supermarkedet!

En anden ting er, at det langfra er hver dag, jeg møder nogen, der kan sige bare tre ord på engelsk, og så er det jo sin sag at bede om gluten- og mælkefri mad.

For det tredje er allergier og intolerancer ikke noget, man kender til her i Korea. Mystisk nok!?

Og som en fjerde udfordring indeholder koreansk mad overraskende ofte nudler, et eller andet der er vendt i mel, inden det steges, eller også er ost en ingrediens. Heldigvis kan man komme langt ved så bare at forklare, at ens mad ikke må indeholde netop de tre ting…

Nå, men når det så er sagt, klarer jeg mig overraskende godt og her i de snart to uger, jeg har været her, kun én gang fået noget, jeg ikke skulle have haft, og det var heldigvis kun en lille mængde.

Så hvordan gør jeg, når jeg færdes i farligt mad-farvand og ikke rigtigt kan kommunikere med folk?

    • Kimchi stew

      Kimchi stew

      Jeg researcher hjemmefra (og undervejs) og finder frem til et par måltider, der er sikre. Og jeg googler mig frem til blogs og blogindlæg fra andre, der også har skullet rejse rundt i Korea uden mælk og gluten for at få inspiration til sjove madoplevelser. Jeg har blandt andet fundet en beskrivelse af et glutenfrit bageri, som jeg tror, jeg skal besøge.
    • Jeg kigger. Eller rettere: Jeg glor(!) på hvad andre spiser. Og på hvad jeg selv får serveret. Og heldigvis elsker Asien generelt menukort med billeder, så det hjælper liiidt på det.
    • Jeg lærer enkelte ord, på hyppigt forekomne ting, som jeg enten skal være sikker på ikke at få eller gerne vil have (der findes et utal af nyttige apps og guidebøger). F.eks. hedder ris “bap” på koreansk, og hvis der er ris i en ret, er der yderst sjældent nudler i. Så hvis man beder om “bap” er man godt på vej 🙂
    • Desuden fik jeg min couchsurfing-vært i Seoul til at skrive en lap papir, hvor der står specifikt, hvad jeg ikke kan tåle. Både en beskrivelse, men også bare enkelte ord som “nudler” eller “mel”, så jeg i værste fald bare kan pege, ryste på hovedet og sige nej. Hvis man ikke lige har samme mulighed, kan man bruge Celiac Travels sprogkort (selvom der godt nok står, at man godt kan tåle mælk).

    2014-10-31 12.06.31
    2014-10-31 12.06.44

     

    Og hvad spiser jeg?

    • Kimchi

      Næsten alt. Med undtagelse af nudler, mel og ost. Og her er SÅ meget lækkert at kaste sig over.

    • Kimchi!!! Fermenterede grøntsager, oftest kål eller kinaradise, typisk i chilipaste. Altid glutenfri og mælkefri.
    • Alt der består af en eller anden slags grillet kød eller tofu (hedder galbi)
    • Bibimbap, der er en lækker risret med crispy grønt, tang og en masse spirer plus et spejlæg. Det serveres sammen med en stærk chilisuppe med tofu og en masse forskellige slags kimchi i chilipaste. Bibimbap findes i et utal af varianter, med og uden kød og eller fisk, serveret kold (oftest) eller varm (det hedder ‘bibimbap dolsot’)
    • Til morgenmad spiser jeg oftest æble eller banan og en masse nødder. Eller avocado (og ja, jeg rejser altid med min scweizerkniv og en ske). Som i så mange andre lande er Starbucks at finde i alle større byer, så man kan jo også få sig en caffe latte med sojamælk engang imellem. I andre coffee shops er jeg ikke rigtig stødt på alternativer til komælk
    • Gimbap

      Gimbap

      Gimbap: sushi-lignende ruller af ris, der er rullet i tang. Typisk med skinke og crapstick, som jeg dog for det meste piller ud, da jeg ikke helt er sikker på, hvad de indeholder. Med mindre jeg kan se hvordan de tilbereder det, og jeg kan se, at deres crapsticks faktisk ER et reelt krabbeben. Gimbap fås også i en trekantet variant med mayonnaise og tun i de fleste convenient stores/kiosker. Oplagt som madpakke.

    • Tang-chips: Overalt kan man købe små pakker med tørret tang, der spises som snacks, og det er slemt vanedannende.
    • Ssambap: En hulens masse forskellige slags kimchi og kød, som man pakker ind sammen med ris i de lækreste salatblade 😛
    • Sushi – fås et utal af steder. Jeg tager her dog ikke hensyn til, hvordan sojasovsen er produceret, men har erfaring for, at min ellers ultra sensitive krop ikke reagerer på det. Måske fordi den lange fermenteringsproces ændrer på eventuelt gluten.
    • Soju: Den koreanske alkoholdrik på ca. 18%, der er lavet på sødekartofler og derfor komplet safe – altså hvis man lige ser bort fra eventuelle tømmermænd.

Del.

2 kommentarer

  1. Gode ideer . Jeg kan ikke tåle andet end fjerkræ, lam og fisk. Har på mine rejser et lille lamineret kort, med en tegning af ko, gris osv med et kryds over.

    Glad for at du skriver alternativer – for man altså ikke have det hele i skabet og giver råd om at jeg bare kan blende mine brune ris til rismel i kaffemøllen.

    Den slags fif er jeg meget taknemmelige for.

    Dine mandlbuffins er i ovnen. Glæder mig

    Skriv endelig flere opskrifter
    Hilsen
    Mona

    • Tak for tippet. Det er faktisk en rigtig god idé!

      Dejligt, du kan bruge min side. Det er meget motiverende at høre, at andre har glæde af den, og fedt at vide, at de praktiske fifs er vigtige. Så vil jeg gøre mig umage for at huske at skrive dem på også 🙂

      Velbekomme – jeg tror faktisk også snart, jeg selv skal have lavet mig en omgang mandelmuffins 😛

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.