Hjemmelavet kagecreme – helt uden gluten og mælk

9

Gluten- og mælkefri jordbærtærte med hjemmelavet kagecremeHeadlines: Jeg eksisterer endnu! Jeg udforsker stadig det gluten- og mælkefrie univers! Og jeg vil stadig gerne dele mine opdagelser med jer! Min nyeste af slagsen er, at det er sindssygt nemt at lave sin egen gluten- og mælkefrie kagecreme/vaniljecreme, fx til glutenfri jordbærtærte! 😛

Mit hoved, kladdehæfte og fotostream på mobilen er overloadet med billeder, opskrifter og idéer til alt muligt lækkert og spændende uden gluten og mælkeprodukter. Det kniber bare med at finde ro og tid til at sætte mig ned og få skrevet det hele rent, så jeg kan lægge det ud her på bloggen.

Men I skal vide, at jeg arbejder stærkt på at forbedre mig! Ikke mindst motiverer jeres søde mails og kommentarer mig helt vildt til at fortsætte. Og min veninde, Charlotte, har ret: Det er simpelthen for dårligt, at den seneste nye opskrift i lang tid har været glutenfri vaniljekranse, når det nu er højsommer udenfor..

Nå, men til højsommer hører jordbærtærte, og sådan en kan man altså sagtens lave i en gluten- og mælkefri variant. Med mazarinbund, chokoladelag, kagecreme og det hele. Også med ribsgelé, hvis man er til det – det kan jeg bare ikke selv lide, så undlader det altid.

Kagecreme tager 5 minutter og en afkøling

Jeg har tidligere tænkt, at det der med hjemmelavet kagecreme lød enormt besværligt, og at det nemt kunne gå galt – særligt efter min egen mormor afslørede (og overraskede os allesammen ved), at hun bruger Dr. Oetkers færdiglavede vaniljecreme i stedet.. (den er både gluten- og mælkefri og kan laves med plantemælk).

Blåbær/birkes-lagkage med hjemmelavet kagecreme uden mælk og glutenMen efter at have taget mod til mig og undersøgt sagen på kryds og tværs (en særlig tak til kvalimad.dk’s side om ægge/vanillecremer og til alle jer, der gav inputs på Facebook!), kastede jeg mig ud i det til min fødselsdag i februar.

Der fik lavet den lækreste blåbær/birkes-lagkage med en kagecreme af mandelmælk. Og det var nemt!

Så jeg har gentaget successen og lavet kagecreme til jordbærtærte et par gange her i sommer, og efter lidt justeringer er opskriften nu, som jeg synes, den skal være.

Mængden du skal bruge, afhænger lidt af, om du skal lave lagkage eller jordbærtærte, men jeg foreslår, at du bare dobler portionen op, hvis det er til en lagkage. Så er det i hvert fald ikke helt ved siden af.

Opskriften på blåbær/birkes-lagkagen er jeg ved at renskrive, men skal du lave lagkage indenda, kan du bruge min glutenfrie opskrift på min mormors lagkagebunde, de her lækre nødde-lagekagebunde eller mandelbundene til hindbærlagkagen. Mandelbundene er en perfekt kombi til hjemmelavet kagecreme, fordi du skal bruge æggehviderne til bundene og æggeblommerne til cremen = undgå madspild 🙂

Kodeordet for at få kagecremen god er: Pisk det hele godt sammen mens det er koldt. Sådan undgår du at cremen klumper og skiller.

Ingredienser

Gluten- og mælkefri kagecreme til en jordbærtærte. Lav dobbeltportion til lagkage.

2 dl mandelmælk (evt. anden plantemælk, men det har jeg ikke prøvet endnu)
2 spsk. sukker (jeg bruger rørsukker)
2 tsk. vaniljesukker eller vaniljepulver
2 tsk. maizena majsstivelse (med lidt top på)
2 æggeblommer (behøver ikke være pasteuriserede, da cremen koges igennem)

Fremgangsmåde

  • I en lille gryde: Pisk alle ingredienserne sammen med et piskeris mens gryden er kold. Vent evt. med at piske æggeblommerne i indtil sukker og majsstivelse er helt opløst. Det gør det lettere at få det rørt ud.
  • Sku godt op for blusset og kog cremen op, mens du hele tiden rører roligt rundt med piskeriset i gryden, så cremen ikke gror fast. Efter et par minutter begynder cremen at koge (=der kommer bobler), og konsistensen bliver tyk.
  • Hæld kagecremen over i en skål og overtræk den med film (for at undgå at cremen trækker skind). Lad cremen køle af, og så derefter er den klar til brug. Rør den evt. lige lidt igennem med piskeriset, så den er helt jævn, inden du hælder den på kagen.

Det var da nemt, ikke? 🙂

20140701-232757-84477897.jpg

Del.

9 kommentarer

  1. Karin Zacho

    mange lækre opskrifter jeg glæder mig til at gå igang med. Særligt rugbrødsopskrifterne er jeg spændt på. En kagecreme, som altid lykkes for mig er fra Frøken Jensens kogebog, har lavet den i mange år, da min datter har cøliaki, og jeg selv har det meget bedre uden alm. mel. I Gyldendals store kogebog er en opskrift på lagkagebunde med kartoffelmel som heller aldrig glipper- . Venlig hilsen Karin Zacho

    • Hvis det først klumper, er der ikke meget andet at gøre end at lave en ny portion. De hyppigste årsager er 1) at maizenaen ikke har været rørt grundigt nok ud i kold væske, inden man koger kagecremen op, eller 2) at ægget har fået lov at “gro fast” på gryden under opvarmningen (sker typisk hvis blusset har været for varmt eller man ikke har været påpasselig med at røre rundt over hele grydens bund og sider mens cremen varmes op).
      Krydser fingre for det lykkes bedre en anden gang ?

  2. Jeg har afprøvet din opskrift et par gange, men syntes hurtigt denn smager meget at æg når jeg laver den. Kan den laves med andet en æg måske eller mindre æg?

    • Du kan eventuelt prøve med mere sukker og vanilje. Det smager også godt med lidt citronsaft og revet citronskal i ?

Skriv en kommentar