Glutenfri jordbærtærte med ægte mazarinbund

53

Lækker, enkel og hurtig. Og helt igennem fantastisk glutenfri jordbærtærte, med ægte mazarinbund. Gluten- og laktosefri selvfølgelig.

Jeg har tit tænkt på plukselv jordbær som en langtrukken fornøjelse forbundet med stiv ryg, ømme ben og langt imellem de gode bær. Men i år var jordbærplukning imidlertid en overraskende god oplevelse: I går var jeg på Ellengaard og plukke de fineste fine jordbær sammen med mine forældre, og det vrimlede mildest talt med fine, røde bær. Faktisk var der så mange, at man sagtens kunne springe alle de der “kompromis-bær” over, som man ellers nogen gange kan føle sig nødsaget til at plukke for at få sin skål fyldt…

Det var egentlig meningen, at vi kun skulle have haft en 8-10 kg, men da vi kom til vægten ved kassen og skulle veje vores “plukst” landede vægten på 23,4 kg!!! Og det på kun 1½ time!

Den store mængde bær resulterede imidlertid i lidt pladsmæssige udfordringer i min mors kummefryser (men så fik hun jo lejlighed til både at få ryddet ud og afrimet den..;) ), så vi måtte hellere finde på noget at bruge bærrene til. Og jeg har lææænge haft en helt ustyrlig lyst til JORDBÆRTÆRTE!!! 😀

Tidligere i dag, da mine bedsteforældre kom på besøg lavede jeg så denne her, og at dømme efter efterladenskaberne og udtalelserne, var den vist mere end godkendt 🙂 Endnu engang fantastisk med en glutenfri kage, som alle kan lide.

Ingredienser

Glutenfri mazarintærtebund:
150 g mandler
50 g flormelis
200 g rørsukker
200 g Fri margarine eller anden mælkefri plantemargarine
3 æg
50 g fuldkornsrismel (kan muligvis udelades)

100 g mørk chokolade

Gluten- og laktosefri kagecreme:
½ brev Dr. Oetkers kagecreme med vanillesmag
2½ dl rismælk eller sojamælk

500 g friske jordbær

Fremgangsmåde:

Mandlerne blendes så fint som muligt. De behøver ikke smuttes først.
Mandelmel, flormelis og rørsukker blandes godt sammen. Gerne i en foodprocessor. Tilsæt margarinen og rør til en jævn masse.
Tilsæt æggene og pisk massen godt igennem, så den bliver lidt mere luftig.
Vend rismelet i.
Hæld dejen i en stor tærteform og bag den ved 180 grader i 25 minutter. Stik evt. i tærten med en tandstikker for at tjekke om den er færdig. Hvis der ikke hænger noget fast, er bunden færdig. Tag den ud og lad den køle af.

Smelt chokoladen, fx i en porcelænsskål i mikroovnen. Gør det lidt ad gangen, så den ikke “hærder”/brænder på.
Smør chokoladen ud i et jævn lag over den afkølede mazarinbund og stil den koldt, til chokoladen er stivnet.

Hæld rismælk/sojamælk op i en skål og pisk Dr. Oetker-pulveret i efter anvisningen på pakken. Man kan evt. til slut piske lidt laktosefri flødeskum (ca. 1 dl) og røre det i kagecremen, hvis man vil have den endnu mere luftig. Man kan muligvis gøre det samme med sojaflødeskum fra spray.
Fordel kagecremen over det stivnede chokoladelag på mazarinbunden.
Skær jordbærene i halve og fordel dem over kagecremen.

Del.

53 kommentarer

  1. Mette Johnsen

    Hej😊

    Elsker også denne kage ligesom alle andre kan jeg høre😊 har du et eksempel på denne kage hvis man skulle bage den så den passer til en bradepande? Hvor meget man skal bruge af hver ingrediens?🤔

    Mvh Mette

  2. Denne kage er simpelthen så lækker! Nu er det 2. Gang vi laver den og min søn med Cøliaki ELSKER den ☺️ Tak! ☺️

  3. Tak for den fantastiske opskrift. Det smagte himmelsk 🙂 kan jeg erstatte rørsukker og flormelis med noget andet således at den bliver sukke fri ?

    • Ja, jeg har vist før brugt kokospalmesukker. Det giver en mindre sød, noget mørkere smag, men kan godt fungere ?

  4. Hej Ane. Jeg tænkte at jeg hellere må fortælle at jeg har lavet bunden til din jordbærtærte rigtigt mange gange. Jeg har haft reserver af bundene i fryseren ( tilnår der kommer gæster) og jeg har overtrukket dem med 85 % chokolade enten inden fryseren eller efter( rækkefølgen er underordnet) jeg lægger flødeskum af lactosefri piskefløde med lidt vaniljesukker ovenpå og derpå de bær i lystig blanding som jeg kan finde friske hos Rema eller netto. Det er et hit hos alle også dem uden allergi. Jeg tåler godt lidt 85% chokolade, det er nok ikke alle. Nu har jeg så også lavet porretærte(og en variation med laks og spinat) efter din opskrift og den er genial!
    Jeg rullede også en dag dejen til tærtebunden ud som kiks og den blev lige så sprød som butterdejg ! Nu har jeg bagt dit middelhavsrugbrød og er hooked. Jeg kørte dejen på food processoren og det var supernemt.Gulerodsbollerne er også rigtigt gode…Alt i alt ville jeg bare sige…det er et rigtigt godt koncept at alle dine opskrifter skal være gennemprøvede, for det er så dejligt at alle dine opskrifter fungerer så godt. TAK TAK TAK. Knus fra Birgitte.

    • Sikke en dejlig kommentar at få 😀 Og hvor er det en mega god idé med kiks’s af dejen til tærtebunden. Jeg har forsøgt flere gange på at lave glutenfrie kiks, men uden den store succes. Men jeg kan se det her for mig og tænker et eller andet sted ‘Selvfølgelig! Det skal da prøves!!!’. Godt tænkt og tak fordi du deler det 😀

  5. Bente Dalbro

    Hej Ane
    tak for den dejlige jordbærkage
    jeg har også bagt dine rubrød
    dejlige opskrifter tak

  6. Jeg lavede en variant af din opskrift i går med marcipan. Mama mia, det blev godt 😀 Den kommer her:

    120 g mandler
    60 g flormelis
    90 g rørsukker
    100 g revet marcipan
    200 g mælkefri plantemargarine
    3 æg
    50 g fuldkornsrismel

  7. Henriette

    Hej tærten ser lækker ud kan man erstatte rørsukker med noget andet da jeg ikke kan tåle sukker. Mvh Henriette

    • Jeg mener, min mor engang har lavet den med sukrin gold i stedet for. Ellers kan man bruge kokospalmesukker, der har et meget lavt glykæmisk indeks og derfor ikke giver så store blodsukkerudsving. Du kan også bruge blendede dadler (ca. samme vægt vil jeg tro). Det har jeg dog ikke prøvet, og dadler påvirker også blodsukkeret meget, selvom det ikke er hvidt sukker. Vh. Ane

  8. Glæder mig til at lave denne Jordbærtærte til sommer 🙂 Hvilken chokolade bruges i opskriften. Har endnu ikke fundet chokolade hvor der ikke står ” kan indeholde spor af mælk eller gluten”. Og jeg ELSKER chokolade !

  9. TAK – den ser hammergod ud. 🙂

    Vi skal undgå enhver form for hvedebestanddele, dvs bl.a. gluten.
    Desuden al mælk (også caseinet).
    Soja
    Kakao (som er hovedbestanddelen i chokolade. :-P)
    Delvist mandler – afhængig af dagsformen.

    Men jeg vil i hvert fald prøve at lave kagen. Måske med afskallede nødder i stedet for mandlerne.
    Og uden smeltet chokolade kan kagen godt blive lidt klistret, så jeg tror, jeg vil bage kagen, tage den ud og hurtigt pensle med æggehvide, og så ind et par min, så det ligesom kan glaceres.
    Alternativt et lag jordbær gele smeltet udover kagen, som så vil størkne og blive fast. (eller anden gele, der kan smage fantastisk i kagen – evt m. tilsat mynte for at give en ekstra smagsdimension, når nu chokoladen er yt)

    Sidder og tænker, at det faktisk måske ku blive en lækker kage også med et lag hyldeblomstdrik (evt m. mynte) lavet til gele som laget, der erstatter chokoladen. 🙂

    TAK for ideerne, de var aldrig kommet af sig selv.
    Og …. while you’re over there …. get someone to export those icecreams. :-)))))))

  10. Tak for super gode opskrifter og inspiration!
    Jeg glæder mig til at afprøve denne, men har lige et par “tekniske” spørgsmål (jeg er ny i den her verden :-))
    Hvis man bruger færdig mandelmel, er det så stadig 150 g?
    Og ved du om bunden evt. ville kunne fryses, så det altid er nemy at tage en op?

    På forhånd tak! 🙂

    • Hej Camilla. Jeg tror sagtens bunden kan fryses. Ift. købt mandelmel må jeg være dig svar skyldig. Jeg ved, at købt mandelmel typisk er affedtet, og at det derfor opfører sig anderledes i bagværk, men hvordan ved jeg ikke, for jeg er altid for nærig til at give så meget for så lidt ;-P

  11. Pingback: Første glutenfri opskrift afprøvet  | voresdagligekampe

  12. Inka Hylle

    hej
    Din jordbær tærte lyder lækker så den vil jeg prøve her til sommer.
    Men tror du at jeg kan fryse bunden, og så tø den op i køleskabet ?

  13. Mange tak for deling af denne helt fantastiske opskrift 🙂
    Det er den bedste jordbærtærte jeg nogen sinde har fået, og det siger ikke så lidt, for dem har jeg spist rigtig rigtig mange af inden vi gik glutenfrit. Det har altid været min favorit kage 🙂
    Børnene nævner den tit og ofte og spørger hvornår jeg igen bager den. Ikke så nemt her i december 😀
    Er der nogen der har prøvet at lave den med andre frugter/bær? Jeg tager med glæde imod gode råd 🙂

    Det skal nok lige nævnes at jeg er en klovn i et køkken og det her er noget nær den eneste kage der altid lykkes for mig 🙂

    • Jeg har ikke den store erfaring med at bage med fint kokosmel, og de gange, jeg har prøvet at putte det i brød, er brødet blevet alt for smattet. Men jeg kunne godt forestille mig, at det fungerer anderledes i kageopskrifter, sp mit svar er “Måske” 🙂 Men jeg vil rigtig gerne høre, hvordan det går, hvis du prøver, og det er der nok mange nøddeallergikere, der også gerne vil 🙂

  14. Super lækkert 🙂 Jeg havde kun meget lidt mandelmel, så erstattede størstedelen med hasselnøddemel…det blev rigtig godt 🙂

  15. Pingback: Hjemmelavet kagecreme, mælkefri, laktosefri og glutenfriFriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter

  16. Sissel Petersen

    Hej Ane

    MUMS siger jeg bare, denne opskrift er for lækker, så stor succes ;0) Familien blev så positivt overraskede, at jeg nu bager den for 2.gang. Og så er den jo bare så dejlig nem at lave:0)
    Elsker dine opskrifter, og er glad for du lægger det ud og deler med os andre, det gør livet lettere at undgå gluten/laktose og ikke spase helt op i allergisk reaktion!!!!

    Rigtig god weekend
    Mange glade hilsner
    Sissel

  17. Fantastisk jordbærkage 🙂 Tak for opskriften 🙂 Er blevet frarådet ris- og soyaprodukter til min datter, men kagecremen laves også fint på mandelmælk og sikkert også havremælk. Kunne ikke finde chokolade uden mælk eller uden spor af mælk så i stedet puttede jeg lidt kakao i dejen. Selvfølgelig ikke det samme som en lag lækkert chokolade der “knækker” på den helt rigtige måde, men absolut brugbart….og mere end det 🙂 Der blev spist op 🙂

  18. Hejsa.
    Da min familie var total lækker sulten efter en mazarinkage i går faldt jeg over din opskrift i går.
    Da jeg ikke spiser sukker, gluten og laktose lavede jeg den lidt om. Fantastisk kage jeg fik lavede. Selv min familie som normalt spiser “normale” kager var ville med den.

    Her er min opskrift:

    PS. Jeg smeltede også klaret smør før jeg puttede det i.

    150 g. mandler
    50 g. Ca. Kokossukker
    100 klaret smør
    3 æg
    En lille smule vanille

    Pynt:
    chokolade
    Nødder/ bær

  19. Emma Bonde

    Nu er det vist også på tide, at jeg smider en kommentar. Jeg har nemlig lavet denne kage 4-5 gange sidste år og vil til at lave den igen. Jeg er helt vild med den og synes, den bliver bedre af at stå nogle dage – også med fyld på! Opbevar den på køl.
    Jeg laver egen kagecreme.
    Min kæreste og familie har også været vilde med den.

    Kagen bliver meget forskellig afhængig af, hvilke parametre man ændrer på. F.eks. kan man smelte margarinen før man tilføjer den. Jeg blender selv mandler til mel, da mandelmel er så dyrt. Jeg gætter på, at det gør min kage lidt vådere end din, da købt mandelmel er finere og sikkert absorberer mere.

    Jeg brugte også kagen som min fødselsdagskage i september.
    TAK!

    Hilsen
    Emma
    (…som faktik gik et par årgange under dig på Randers Realskole. Jeg genkendte dig straks på billedet.)

    • Hej Emma.
      Haha, ej hvor sjovt 🙂
      Og dejligt at kagen er et hit!
      Jeg har faktisk aldrig prøvet at bage med købt mandelmel, da det – som du siger – er rocker dyrt. Så det til 25 kr. for 100 g, mener jeg, den anden dag i SuperBrugsen(!) Så jeg blender også altid selv mandlerne. Helst i en kaffekværn, da det giver det fineste, blødeste mel.
      Kunne forestille mig, at kagen bliver mere egentlig “kageagtig” (i modsætning til “tærteagtig”), hvis man smelter margarinen?
      Tak for tippet med at opbevare den – hehe, hvis den ellers kan få lov at stå i fred 😉

  20. Hej IDA, jeg har med stor succes lavet denne lækre jordbær tærte, havde fundet de skønneste jordbær med smag og tænkte – det må jeg da begå mig ud i! Den blev super lækker, jeg lavede dog en hjemmelavet kagecreme, da hvis man går op i mad synes jeg man skal lave sådanne selv og slippe for e-numre m.m . Det kan varmt anbefales, det er ikke svært og meget lækre! Det lidt mel der skulle i, erstattede jeg med halv kokosmel og boghvedemel. Nam Nam 🙂

    • Skønt! Er helt enig med dig i forhold til kagecreme. Jeg skulle bare lige overvinde mig selv til at forsøge, for troede det var svært. I mandags forsøgte jeg faktisk – med stort held, og det var der jo slet ingen ben i. Opskrift følger senere 🙂
      Bedste hilsner, Ane.

      • Nej jeg synes det var død nemt i forhold til hvad jeg troede, herhjemme bliver det aldrig færdigkøbt når det er så nemt, og det tager jo heller ikke lang tid 🙂 men tak for en fed blog med lækre opskrifter ! 🙂

      • Bodil Dehli

        Ja præcis, sådan er vi mange der har det, så hvorfor ikke ændre din opskrivt øverst og skrive det ind i den, så alle kan hoppe på det med det samme;-) Og så lige en tak for en frisk og lækker blog!

  21. Vi er flere med allergi i min lille familie, dog ikke min ældste søn, Lukas, som synes at mors kager generelt ikke smager helt rigtigt 😉 Denne kage er den første alle har godtaget, også Lukas…! Så tusind tak 😉

  22. Mette Brandt

    Du har lavet en ret fed hjemmeside. 😉 Tak for de gode opskrifter, vi har været på diæt i en del år, men manglede lige et energipust…fedt at det er “rigtig” mad . Min søn er vild med jordbærkagen. 😉

    • Jeg tror sagtens, du kan bage selve kagen dagen før, men jeg ville vente med alt det, der skal ovenpå til lige inden, kagen skal serveres 🙂

  23. Skal have fødselsdagskage med i mødre gruppen og faldt over din jordbærtærte. Er lige igang med at bage den og glæder mig meget til at smage – dog bliver det vist med hvad der nu findes af friske bær i Brugsen.

    Er lige blevet sat på mælke- og glutenfri kost og har i den forbindelse søgt højt og lavt på nettet efter inspiration – faldt over din hjemmeside og vil bare sige tusind tak for god inspiration til en “nybegynder” 🙂

  24. Er også interesseret i om man kan bruge feks. kokosolie i stedet for smør. Vil gerne undgå alle former for mælkeprodukter.

    • Hej Helle.
      Kokosolie kunne måske være en idé. Så skal mængden dog nok justeres, og det har jeg ikke forsøgt mig med.
      Men du kan sagtens bruge Fri margarine fra Coop, når du gerne vil undgå mælkeprodukter. Der er ingen mælkebestanddele i. Det har jeg det nemlig også selv bedst med.

      God bagning,
      Ane

  25. Det er lige noget for mig..!!
    Kan dog ikke bruge laktosefrie produkter, da jeg reagerer på caseinet i mælken.
    Kan jeg bruge olie i stedet for smør..?

    De bedste hilsner fra Monica

    • Hej Monica.
      Der er ikke mælkebestanddele i Coops Fri Margarine http://www.frimad.dk/index.php/fri-margarine/
      Umiddelbart tror jeg, dejen bliver for flydende, hvis du skifter margarinen ud med olie, desværre. Men måske kokosolie kan bruges, som en foreslår nedenfor?
      Jeg har dog ikke erfaring med det, så må være dig svar skyldig, og umiddelbart tænker jeg, at kagen bliver afsindigt dyr…

  26. Min første vellykket glutenfri og laktosefri dessert….hvor alt blev spist til sidste jordbær!!!Meget glad for din blog og inspiration…ny som laktose intolerant men mange år med gluten allergi!!!

    • Velkommen til, Eva!
      Hehe, sådan ender det altid med den jordbærtærte! Godt det alligevel ikke er værre at skulle undgå gluten og laktose 😉

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.