Soja-yoghurt er dyrt, men man kan faktisk selv lave den – det er nemt og koster under det halve. Man behøver blot at købe 1 bæger soja-yoghurt første gang og så fryse 1-2 spsk., som man så kan bruge næste gang.
Du skal bruge:
1-2 spsk soja-yoghurt (må gerne have været frosset)
1 liter soja-mælk.
Varm sojamælken op til kogepunktet. Lad det køle af til ca. 37-40 grader. Hæld sojamælken i en lufttæt beholder og tilsæt 1-2 spsk. soja-yoghurt. Lad det stå i 12-24 timer afhængigt af, hvor syrnet, man bedst kan lide den. Smag til undervejs. Og vupti, så var der rigelig soja-yoghurt.
Jeg plejer at bruge helt almindelig sojamælk, men har hørt, at den med vanilje også skulle give en god smag.
Husk at tage 1-2 spsk fra til næste gang, du skal have lavet en ny portion!
Soja-yoghurten kan fryses, men mister i så fald sin fine konsistens og bliver grynet. Trods det kan den stadig sagtens bruges til madlavning.
15 kommentarer
Har lavet rigtig mange liter yoghurt efterhånden. Men af komælk. Desværre har jeg problemer med mælkeprotein. (Ikke laktose). Er gået over til soya (alpro) synes selv at 18 kroner for 750 ml er dyr. Nu kan jeg få alpro soyamælk til 10 kr literen.
Så jeg vil prøve at lave yoghurt med den. Med min yoghurt maskine. Der skal man ikke holde øje med temperatur etc. Og så har man den i små glas á 150 ml.
Går ud fra at soyadrikken stadig skal koges op først for at dræbe uønskede bakterier?
Ja, i princippet. Jeg gør det dog ikke selv, og de gange jeg har prøvet er det gået fint, så jeg vil sige, det er en temperamentssag 🙂
Vi forsøgte det her. Varmede mælken op til kogepunktet, kølede den ned (men muligvis til lidt over 40 grader), og tilføjede lidt mere end 2 spsk. yogurt, som havde været i fryseren, og var blevet tøet op ved stuetemperatur i et par timer.
Efter 24 timer, hvor blandingen havde stået ved stuetemperatur, var der nærmest intet sket, efter 40 timer var det begyndt at tykne, men der smed vi det ud, for det var stadig ikke godt, og vi synes ikke om at skulle indtage det efter det havde stået ude på køkkenbordet så længe.
Måske vi prøver en anden gang igen, men hvis der er nogen der har gode tips til det, så del endelig.
Hej Rasmus.
Når noget skal syrne eller fermentere (=udvikle mælkesyrebakterier) betyder det meget, at det ikke er for varmt. Simpelthen fordi det dræber de bakterier, der ellers skal formere sig. Så hellere lidt for koldt end for varmt. Hvis det er for koldt, tager processen bare længere tid.
Krydser fingre for, at I har bedre held næste gang 🙂
//Ane
Og tak for en rigtig skøn blog ;0)
P.s behøver man egentlig smage den til? bliver den for sur uden? ;0)
Hey ;0) jeg vil bare lige høre, du skriver at man kan smage den til, hvad smager du den til med???? takker ;0))) Jeg skal klart i gang for soyayoughurt er altså lidt dyrt hvis man bruge en del ;0)
Pingback: Hvad skal jeg finde på? | FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifterFriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter
Du fryser altså den del af soya-yoghurten der skal bruges til at lave næste omgang?
Forbliver konsistensen stadig god så?
Hej Christine.
Ja, jeg fryser en lille bitte smule sojayoghurt til næste gang. Konsistensen bliver grynet af at blive frossen, så det skal man ikke gøre med den sojayoghurt, man har tænkt sig at bruge i mad. Men den sojayoghurt, der har været i fryseren, fungerer udmærket som ‘base’ for en ny omgang.
Hej Frimad
Jeg har lige forsøgt at lave den der hjemmelavede yoghurt, men det blev vist bare til kold soyamælk, der havde været opvarmet ;o)
Hvad har jeg gjort forkert? Jeg opvarmede soyamælken, til den småboblede – lod den køle ned til 38/39 grader – tilførte soyayoghurt (2 spsk) – puttede det i en lufttæt flaske og stillede det i køleskabet… 24 timer efter er det bare noget flydende ikke-yoghurt… Hvorfor????
Hilsen Louise
Hej Louise.
Det er sandsynligvis fordi soyaen først skal i køleskabet efter de 24 timer 🙂
Processen, hvor mælken tykner, foregår mellem 38 grader og stuetemperatur.
//Ane
Det er sikkert derfor – prøver lige igen så :o)
Natruli soyamælk med vanillie indeholder sirup der ikke er gluten fri
Pingback: Frimad » Cornflakes med rismælk/sojamælk
Pingback: Frimad » Sojayoghurt