Hjemmelavede glutenfri æbleskiver uden mælkeprodukter. Dvs. de er også helt og aldeles laktosefri. Kræver selvfølgelig en æbleskivepande, men det er nok også det “sværeste” ved opskriften, for det er ikke raketvidenskab at lave dem. Det er i virkeligheden bare en slags pandekagedej, hvor man pisker æggehviderne stive, inden man vender dem i. Rigtig god december 🙂
Det her indlæg bliver rough ‘n’ dirty, for nu skal opskriften på æbleskiver uden gluten og mælkeprodukter ud, inden julen er ovre! Jeg ville ellers gerne have skrevet en masse om, hvor ærgerlig jeg er over, at det titter frem med “glutenfri” æbleskiver i diverse supermarkeder, men at der altid enten er skummetmælkspulver eller glutenfri hvedestivelse i, så sådan en som mig alligevel ikke kan tåle dem..
Jeg lavede faktisk allerede glutenfri æbleskiver sidste år, hvor de blev mega gode. Men der brugte jeg en glutenfri surdej (i stedet for kærnemælk), som jeg var i gang med at eksperimentere med, og da jeg jo godt kan lide, at mine opskrifter er sådan nogenlunde lige til at gå til, bestemte jeg mig for at vente med at skrive om dem, til jeg havde prøvet med noget, der var mere tilgængeligt. (Surdejsprojektet er on-going, og det skal jeg nok skrive om en anden god gang)
Nå, men her er opskriften. Interessant er det nok at nævne, at de kan fryses helt uden problemer. Så en idé kunne være at lave en større portion til hele december og tage dem op efter behov.
Ingredienser til glutenfri æbleskiver (ca. 4 pers.)
- 4 dl sojayoghurt
- 3 æg, delt i blommer og hvider
- 3 dl majsmel
- 1 tsk bagepulver eller natron (natron hæver bedst)
- 1-2 tsk. kardemomme
- 1/2 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 1 citron, skal og evt. lidt saft
Fremgangsmåde
- Del æggene i blommer og hvider. Hviderne blommerne skal i en stor skål (hvor hele dejen ender). Hviderne kan godt nøjes med en mindre skål.
- Start med at piske æggehviderne med en elpisker, til de bliver helt stive.
- Pisk æggeblommer og sojayoghurt sammen i den store skål
- Bland majsmel, bagepulver/natron, kardemomme, salt, sukker og citronsaft sammen og rør det i skålen med æggeblommer og sojayoghurt. Tilsæt evt. citronsaft.
- Vend æggehviderne i med en dejskraber, så dejen forbliver luftig.
- Varm æbleskivepanden op og fyld en lille smule fedtstof (f.eks. kokosolie eller rapsolie) i hvert hul. Fyld dernæst dej helt op til kanten. Vend dem ved at stikke en strikkepind eller noget andet spidst ned i kanten på dem og vip dem rundt, når de er ved at være bagte på undersiden, men stadig flydende indeni. Ligesom med pandekager afhænger stegetid både af komfur og pande, men de er nok ca. klar, når de har fået lidt farve over det hele.
- Spises lune med det samme sammen med flormelis og syltetøj, men kan også fryses og tages op efter behov.
2 kommentarer
Hej Ane
Hvordan kan det være, at du ikke kan tåle glutenfri hvedestivelse? 🙂
Mvh Emilie
Kære Ane
Skøn side du har :O)
Et lille spørgsmål til dine æbleskiver – kan du anbefale andet end sojayohurt – stadig laktosefrit – tåler ikke soja ?
På forhånd tak:O)
Venlig hilsen
Maiken