Nøddekage med chokolade-frosting

13

Glutenfri, laktosefri nøddedrøm med choko-frostingLille, lækker glutenfri og laktosefri kage, til når det skal være lidt fint. Uden æg. Uden sukker. Næsten raw cake. Konfektagtig og perfekt som dessert på en tre-retters menu. Eller hvis der bare skal kræses lidt for kagebordet. Dekorativ – det må man sige! Specielt chokolade-frostingen er jeg helt vild med.

Som jeg skrev på Facebook i onsdags, fik jeg besøg af mine veninder fra gymnasiet. Siden vi flyttede hjemmefra, har vi haft en madklub sammen. Normalt mødes vi til aftensmad, men i går passede det lige bedre med eftermiddagshygge, kaffe og kage hos mig. Og det var jo alletiders mulighed for køkkenkreativitet på den søde måde 🙂 Og gerne på en ny måde, når jeg nu havde to velvillige og rutinerede prøvesmagere til rådighed.

Så jeg surfede nettet tyndt, rodede i gamle opskriftsnoter og fiskede efter idéer hist og her. På Facebook kom der mange gode bud: muffins, appelsinkage, jordbærtærte, cheesecake osv, og på nettet fandt jeg endnu engang inspiration hos den engelsksprogede blog Green Kitchen Stories, der har så mange gode (og flotte!!!) idéer, men ofte kræver lidt for mange specielle/dyre ingredienser efter min smag.

Det endte faktisk lidt med at blive en blanding af det hele: en slags rå muffin med appelsinsaft, med laktosefrit cheesecake-fyld i midten, toppet af et chokoladelag som på en jordbærtærte. Måske kunne den også være lækker med jordbær ovenpå. Vi spiste bare frisk frugt til.

Glutenfri, laktosefri, æggefri og sukkerfri konditorkage

Resultatet blev en trelags konditoragtigt (næsten) raw cake. Men ikke én der kræver, at man foretager en masse specialindkøb, som raw cakes ellers tit gør.

Den er ikke tilsat sukker, og så indeholder den kun ingredienser, det burde være muligt at få i et almindeligt supermarked.

Nøddedrøm - Uhm!

Kagen består af tre lag:

  • Nederst: en bund af ristede hasselnødder, solsikkekerner, rosiner/dadler (bare rolig, det er kun til at søde med – kagen smager på ingen måde af rosiner)
  • Midterst: en mousse af mandler, appelsinsaft og krydderier
  • Øverst: en frosting af mørk chokolade, avocado og honning.

Helt glutenfri og helt laktosefri 🙂

Man skal gå i gang med kagen senest et par timer, før den skal serveres. For mandlerne skal stå i blød, og de endelige kager skal lige køles i en fryser en halv times tid. Men selve tilberedningen kræver ikke det store.

Jeg lavede kagen i min blender, men må konkludere, at det faktisk var nemmere at bruge en stavblender, så det vil jeg anbefale.

De tre forskellige kagemasser lægges oven på hinanden i muffinforme af silikone. Papirsforme dur ikke her. Når dejen er på plads, skal kagerne fryse i cirka 30 minutter, inden de serveres. Ellers er de ikke rigtig til at få ud af formene.

Har man ikke tid til at vente på, de størkner, kan man muligvis også anrette den på en tallerken eller i en lille springform i stedet for. Kagerne kan også laves flere dage, før de skal bruges, og smides i fryseren: Så skal de bare tages op og ud af formene en halv times tid før servering.

Gluten- og laktosefri ingredienser

Kagemasser

Til 7-8 kager – afhængigt af størrelsen på dine muffinforme.

Bund:
100 g ristede hasselnødder (jeg ristede dem i ovnen ved 160 grader i 8 minutter)
1 dl solsikkekerner
1½ dl rosiner (må meget gerne have stået i blød i en skål med postevand i 2 timer – man kan også bruge dadler: tørrede skal også stå i blød, friske dadler kan bruges uden videre)
Lidt salt

Lakosefri mousse / creme:
100 g smuttede mandler, der har stået i blød i postevand i min. 2 timer
Saften fra 1 appelsin
Saften fra ½ citron (også gerne skallen, hvis citronen er øko)
½ tsk. stødte nelliker
½ tsk. kardemomme
1 tsk. kanel
Kornene fra ½ vanillestang eller ½-1 tsk. vanillesukker
Evt. 1 spsk. honning (det glemte jeg dog selv, da jeg lavede dem)

Chokoladefrosting:
100 g mørk chokolade (70% kakao er perfekt), smeltet
½ avocado
1 god spsk. Honning
Lidt salt

Sådan gør du:

Forberedelse:

  • Start med at smutte mandlerne (overhæld dem med kogende vand og pres dem ud af “skallen”). Stil dem i blød i koldt postevand i minimum 2 timer.
  • Sæt gerne rosinerne i blød i en anden skål med postevand lige så længe som mandlerne.
  • Rist derefter hasselnødderne i ovnen i 8 minutter ved 160 grader (ikke varmluft). Tag dem ud og lad dem køle af.
  • Lav noget andet i 2 timer, og gå så i gang med de tre kagemasser. Sørg for først at lave chokolade-frostingen til allersidst, lige inden den skal på kagerne. Frisklavet har den nemlig den lækreste konsistens at arbejde med. Men den størkner og bliver umulig, når den køler, og det dur ikke at genopvarme den….

Bund:

  • (Hæld vandet fra rosinerne)
  • Blend rosiner med din stavblender. Tilsæt de øvrige ingredienser, når rosinerne er ved at være nogenlunde delt. Massen skal være cremet og crunchy på samme tid.

Mousse / creme:

  • Blend mandlerne fint med stavblenderen. Ikke helt så fint at det bliver til mandelsmør
  • Tilsæt nelliker, kardemomme, kanel, vanille og evt. honning og citronskal. Blend lidt videre.
  • Pres saften fra appelsin og citron og tilsæt under omrøring/blendning, indtil massen får en cremet konsistens.

Chokolade-frosting:

  • Smelt chokoladen (f.eks. i en mikrobølgeovn – gør det forsigtigt, så chokoladen ikke brænder på).
  • Hæld chokolade, avocadokød, honning og salt sammen i en skål og blend det, til konsistensen bliver fint cremet og jævn.

Anretning:

  • HyggeFordel først bund-massen i muffinsformene. Der skal ca. bruges en mængde, der svarer til to toppede tsk. pr. kage. Pres kagemassen ud over bunden med en fugtig finger.
  • Placer derpå moussen/cremen i formene. Her skal også mængdemæssigt ca. bruges to gode teskeer pr. kage.
  • Smør så frostingen ud over kagerne. Dette gøre nemmest med en kniv.
  • Stil kagerne på frost i 30 minutter.
  • Server med frisk frugt. Uhm!
Del.

13 kommentarer

  1. Sarah Treu

    Hej Ane.

    Jeg skal lave kage til min klasse og har et par stykker i klassen, som er gluten og laktoseintolerante og denne opskrift virker derfor perfekt, men kan du sige meget hvor mange kager, der sikker kan laves ud af en portion af din opskrift.

    Tak på forhånd. 🙂

    • Åh, det er svært at sige, fordi det kommer meget an på formene, man vælger at bruge. Hvis jeg skulle lave denne opskrift til mange personer, ville jeg lave den i en lille bradepande og så skære kagen ud som en slags “konfektstykker”. Så er det også lettere at sikre, at der er nok til alle 🙂

  2. Hvor køber du mørk laktose fri chokolade.???
    Jeg kan kun finde mælke chokolade og noget med mandler.

    • Der findes flere slags mørk chokolade, som ikke indeholder mælk. Man skal gå efter mørk chokolade, dvs. fra 70 % op op, hvis man skal være heldig at finde en. Læs altid varedeklarationen grundigt. Se evt. min ingrediensliste, hvor jeg har et par forslag under punktet Chokolade. Der nævner jeg et par af dem, jeg typisk selv bruger.

  3. Hej
    Jeg vil gerne lægge den på frost 2 døgn kan frostings godt tåle at være i fryseren så lang tid eller skal den på når den er kommet ud af fryseren.
    Hilsen Helle

  4. Hej Ane,
    Jeg har lige opdaget din hjemmeside, og har lyst til at lave det hele. Denne chokoladekage med frosting lyder mums. Men kan jeg lave den tirsdag og servere onsdag aften? Hvilken opbevaring er bedst, i fryser eller køleskab?

    Jeg har ikke silikone muffinsforme, så det bliver i en springform, tænker en portion er nok?!

    Ser frem til at høre fra dig. Og skøn hjemmeside.

    Bedste hilsner Cassandra

    • Hej Cassandra.
      Du kan sagtens lave kagen tirsdag og servere den onsdag. Intet problem i det. Vil man opbevare den længere end et par dage, kan man fryse den ned og så bare tage den op en halv times tid, inden den skal serveres.
      Jeg har både lavet den i muffinsforme af silikone og i en springform af metal. Begge dele fungerer fint. Mængden her passer til en springform.
      Rigtig god fornøjelse 🙂

  5. Den kage er simpelthen såååååååååååå lækker, det er bestemt en af de bedste kager jeg har smagt i lang tid….. MUMS 🙂 og tak for opskriften!

  6. Anne Risborg Madsen

    Hej Ane, denne lille kage ser virkelig fiks og lækker ud. Jeg vil gerne lave den, men vil meget nødig investere i silikoneforme, især fordi jeg tænker at de afgiver hormonforstyrrende stoffer. Hvis man fryser kagen helt, kan man måske bruge porcelænsskåle, som man tør op ved at sætte i en skål med varmt vand. Således burde den lille dessert kunne glide ud og sættes på en tallerken før servering?
    Mvh Anne

    • Hej Anne.
      Kagen klistrer ikke specielt meget, så det kan nok godt lade sig gøre at få den ud uden at ødelægge lagens kant, hvis den bare er rigeligt kold, men tøet let op i kanten.
      Du kan også overvejer at lave den som en stor kage i en springform i stedet, og så fore formen med bagepapir.
      God fornøjelse,
      Ane

Skriv en kommentar