Hasselnøddecreme, der med en lille smule honning og en lille smule kakao også kan blive en helt fantastisk laktosefri nutella! Jeg er fan, så er det sagt. Både med og uden kakao.
Jeg har tit stået i helsekost og set med lange øjne efter alle de fine og afsindigt dyre glas med hasselnøddecreme, mandelsmør og hvad der ellers findes af den slag gluten- og laktosefri lækkerheder. Men på SU er jeg simpelthen for nærig til at smide en 50’er efter så lille et glas.
Heldigvis har min roomie vist mig, at man sagtens kan lave sin egen nøddecreme – og det er endda ret enkelt og billigt.
Jeg har nu lavet hasselnøddecremen to gange – både med og uden den der tørre, mørke hinde, der sidder på nødderne. Og jeg er nået frem til, at det ikke gør den store forskel, om man lader skallen sidde eller ej, bortset fra at farven på cremen bliver mørkere og smagen måske en lille smule mere karakteristisk, hvis man lader hinden sidde. Det har jeg i hvert fald tænkt mig at gøre fremover.
Jeg har endnu ikke selv prøvet at lave kage med hasselnøddecreme eller hasselnøddesmør, som man vel også kan kalde det. Men jeg kunne forestille mig, at det kunne være vildt lækkert i en gluten- og laktosefri lagkage eller som glasur, gerne sammen med friske bær af en slags.
Gluten- og laktosefri hasselnøddecreme
150 g hasselnødder
en lille smule fint salt
Sådan gør du
Hasselnødderne ristes kort på en tør, hed pande ved middelhøj varme, indtil de smager af ristet hasselnød 🙂 Ja, så må du jo smage dig frem…
Man kan også riste hasselnødderne på en bradepande i ovnen i 10 minutter ved 175 grader. Hold øje med, at de ikke bliver brankede.
Nå, men hæld hasselnødderne i en skål og blend dem med en stavblender. Først bliver det til en slags grov mel, og du tænker sikkert, at det da aldrig kommer til at hænge sammen, men bare fortsæt. Efter et stykke tid bliver massen mere og mere cremet og sammenhængende ligesom peanutbutter. Når det har fået den ønskede konsistens, smager du til med en lille smule salt. Pas på ikke at tilsætte for meget(!)
Hasselnøddesmøret hældes på glas og kan både opbevares i og uden for køleskabet. Jeg tror ikke sådan lige det bliver for gammelt – i hvert fald ikke inden det er spist!
Hjemmelavet laktosefri nutella
150 g hasselnødder
Lidt salt
Lidt usødet kakaopulver
Lidt honning
Evt. lidt madolie (hvis du gerne vil have en tyndere konsistens)
Sådan gør du
Lav først hasselnøddesmøret som beskrevet ovenfor.
Smag det derefter til med kakaopulver, honning (gerne en tyndtflydende) og eventuelt lidt madolie for at gøre konsistensen lidt mere lind. Jeg har ikke selv prøvet at tilsætte madolie til cremen endnu, men man kan både bruge solsikke- eller olivenolie. Ja, olivenolie! Det smager nemlig virkelig godt i kombination med kakao!
Men prøv dig frem, og ikke mindst: smag dig frem 🙂
11 kommentarer
Pingback: Min mor har udviklet en hjemmelavet nutella
Hjælp – hvilken blender skal jeg investere i for at kunne lave lækkert nødde/mandelsmør??
Hmm, jeg tror de fleste stavblendere kan klare det HVIS man sørger for at holde pauser, så den ikke brænder varm. Men det kommer man nemt til at glemme i praksis, og jeg har allerede ødelagt én 😉 køb en med så kraftig en motor som muligt 🙂
Nu er det godt være jeg spørger dumt men i hvilke butikker ka man købe hasselnødder (og ikke kerne?)
jeg bor i kbh
Hej Kim.
Det er bare helt almindelige hasselnøddekerner, jeg bruger. Altså dem uden skal 🙂 De kan kan vist købes i de fleste dagligvarebutikker.
//Ane
Pingback: Nemme glutenfrie boller - min nye yndlingsopskrift :)FriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter
150 g hasselnødder
80 g lys chokolade
60 g mørk chokolade
2,5 dl Soya fløde
75 g fri en slaks “smør” produkt
1 vaniljestang
50 g sukker
Sådan laver du nutella:◾Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 garder i 8-10 minutter
◾Tag hasselnødderne ud af ovnen og gnid dem mod
hinanden i et viskestykke, så skallerne falder af
◾Hak hasselnødderne i en foosprocesser til meget fint nøddemel
◾Hak chokoladen
◾Varm fløden med vaniljekorn og de tomme vaniljestænger til kogepunktet i en gryde
◾Rør chokoladen i soya fløden.
Og rør derefter nøddemel, sukker, salt og fri stykker i nutellaen
◾Hæld nutellaen på skoldede glas
Den hjemmelavede nutella skal opbevares på køl. Holdbarhed: 2 uger.
Jeg lavede en cashewnøddecreme til min søns fødselsdagslagkage sidste år. Kun cashewnødder og vand. Og så er meget kraftig blender. Fløjesblød. Super lækker!
Uhm, det lyder virkelig også lækkert!
I stedet for honning vil jeg søde med dadler som jeg blender med i massen 🙂
Synes dadler giver en dejlig cremet effekt.
Mange hilsner,
Monica
hej
Rigtig god ” Nutella” cream jeg var nu bare lidt doven og købte peanut butter i stedet og blandet det med lidt honning for at søde det når det så er blandet op med kakao pulver