Glutenfri chokoladekage som muffins, lækre og uden sukker!

15

Nemme at lave. Virkelig lækre. Glutenfri. Laktosefri. Sukkerfri. Chokoladekage eller chokolademuffins med et twist af appelsin. Tjah, hvad mere kan man næsten ønske sig?

Ja, måske lige at de var til at købe for penge hos bageren eller i almindelige dagligvareforretninger, men det lader sig desværre ikke gøre endnu. Kagen kan heldigvis fryses, og hvis man laver den som muffins, er det nemt at tage en enkelt op til eftermiddagskaffen eller med i tasken på arbejde eller i skole.

Her i den sidste tid er jeg blevet slemt forfalden til de sunde mandelmuffins, der også er en opskrift på her på siden, fordi de er så fine at have som en lille lækker glutenfri snack, der ikke er pumpet op med sukker. Men for afvekslingens skyld har jeg nu forsøgt med en ny slags sukkerfri muffin. Den skarpe læser vil kunne se, at kage-“skabelonen” er den samme og kan varieres i ét væk – hvilket jeg er godt i gang med 🙂

Opskriften er helt min egen, men inspireret af mit sidste besøg i København, hvor jeg var et smut forbi konditoriet Taste på Store Kongensgade 80. Her havde de faktisk hele 6 lækre og rigtig flotte glutenfri kager. Jeg skulle dog desværre kun bruge en enkelt og købte mig en chokoladekage med kokos, som jeg nok også snart vil prøve at rekonstruere en opskrift til. Det var nu ikke så meget den, der gjorde mig fyr og flamme, men derimod de små skilte ud for hver kage, hvor hovedingredienserne stod angivet. Se dét er jo intet mindre end guf for en, der elsker at eksperimentere i et køkken!

Nå, men opskriften kommer her:

Ingredienser til 8 glutenfri chokolademuffins

150 g dadler
100 g hasselnødder
1 dl solsikkekerner
Saften fra 1 appelsin
Lidt salt
1 tsk bagepulver
2 spsk kakao med top på
2 æg

Fremgangsmåde

Solsikkekernerne blendes fint til mel. Tilsæt salt, kakao og bagepulver og bland det godt sammen.
Dadler og hasselnødder findeles i en foodprocessor og blandes sammen med “solsikkemelet”.
Pres saften ud af appelsinen og hæld den i blandingen.
Slå de to æg ud i skålen og bland godt, til dejen er jævn.
Hældes i muffinsforme og bages i 30 minutter ved 180 grader. De skal slippe i kanten.

Kan fryses uden at smuldre.

Del.

15 kommentarer

  1. Hej Ane,
    Hvis nu man godt kan tåle lidt sukker (Som mig) 🙂 og gerne vil lave dem med – har du så nogle gode ideer til hvor meget og hvilken slags sukker man kunne tilføre opskriften?
    Mh.
    Anette

    • Det tror jeg sagtens. Dog plejer lagkagebunde måske at være lidt lettere i det, men jeg tror sagtens det kunne blive udmærket 🙂

  2. Hej Ane

    Dadler er for sukkerrige en frugt til, at jeg må spise dem. Har du en ide til erstatning?
    Jeg er ny til denne verden og har meget at lære endnu, så inspiration i enhver afstøbning er velkommen 🙂

    • Hej Grith.
      Ja, dadler indeholder rigtig meget fruktose, så de er en dårlig løsning, hvis man gerne vil undgå blodsukkersvingninger.
      Alternativt kan du bruge kokospalmesukker, der er en slags sukker med lavt glykæmisk index (GI=35). Mængden du skal bruge er den samme som hvis du havde brugt almindeligt sukker. Ved ikke lige hvor meget der passer til den her opskrift. Måske 50 g ikke er helt ved siden af.
      Du kan også overveje sødemidler som sukrin og stevia. Det er bare ikke noget jeg har erfaring med 🙂

  3. Super lækre muffins. Bagte dem til kollegaerne, da jeg havde sidste arbejdsdag i dag som fastansat, da jeg påbegynder uddannelse på mandag. Der var stor begejstring, selvom de var meget anderledes end det kage de er vandt til.

    Kæresten var også super glad, da han fik smagsprøver i går. Han lider af irritabel tyktarm, så gluten og laktose er ikke godt i hans kost og endelig en lækker snack han ikke får mavekramper af at spise. Vi eksperimentere lidt med “Fodmap” diæten og her skal man helst udelukke gluten og laktose, da disse kan være fødevarer der fremkalder gener, selvom man ikke decideret er gluten eller laktoseintolerant, så jeg vil helt klart kigge lidt mere rundt på din side efter spændende opskrifter 🙂

    • Hej Annemette.
      Det er simpelthen så dejligt opløftende at få bekræftet, at gluten- og laktosefri mad langtfra altid er kedelig mad, og at andre mennesker også synes, det smager godt 🙂
      Spændende med jeres Fodmap-diæt – jeg flirter selv lidt med tanken om at prøve den af. Giv endelig lyd, hvis du støder på nogle spændende opskrifter i den forbindelse – umiddelbart synes jeg det virker som lidt af en jungle at finde rundt i.

      Bedste hilsner,
      Ane

  4. Anja Tegen

    Den der skål i ovnen med vand forstår jeg ikke?? 🙂

    Det skriver Ane da ikke noget om??

    Hvorfor skal man det eller hvordan mener du?? 🙂

  5. Vibeke Fraling

    Disse muffins er bare i høj kurs herhjemme. jeg har forsøgt mig med forskellige både nødder og kerner og de bliver altid gode. Jeg har fundet ud af, at hvis jeg tilsætter ca. 75 g. 70% chokolade groft hakket bliver de nærmest brownie-agtige – lækkert ‘mushi’! En enkelt gang havde vi glemt at sætte en skål med vand ind i ovnen og så blev kagerne temmelig sorte/brændte.

    Generelt er din hjemmeside supergod – det er en fantastisk ting at kunne vælge imellem så mange opskrifter – jeg var ved at være træt af den ene opskrift, jeg havde.

    Tusind tak for en rigtig dejlig side med mange supergode opskrifter!

    🙂 Vibeke

  6. Ane Harder

    Hej Ane 🙂
    Hvor er det bare nogen gode chokolademuffins. Det er ikke sidste gang at jeg bager dem.
    Det er er nogen gode og lette/lige til opskrifter du har lavet. Glæder mig til at prøve flere af dem, igår bagte jeg grovbollerne. Har vist nu fået købt alle ingredienser så jeg kan komme igang.

    Hilsen Ane

  7. Sukkerfri og glutenfri – det lyder næsten for godt til at være sandt 🙂

    Jeg har en lille shop for allergen fri varer, tror måske jeg har de fleste af råvarerne ude på lageret, så i gang jeg må 🙂

    Bh
    Karina

  8. Måske et fjollet spørgsmål, men “skræller” man dadlerne? Har fået fingrene i dem med sten og “skræl” 🙂

    • Hej Anita.
      Ingen fjollede spørgsmål 🙂
      Nej, dadlerne skal ikke skrælles, såvidt jeg ved. Jeg plejer dog selv at bruge tørrede dadler, som jeg lader stå i blød i postevand i et par timer. Men det er egentlig fordi jeg sjældent har friske dadler i huset, da de ellers er at foretrække. Man kan også sagtens bare bruge tørrede dadler, der ikke har stået i blød.
      God fornøjelse med kagebagningen 🙂

  9. Endeligt nogle lækre sukkerfri kager! De var faktisk overraskende gode, i forhold til hvad jeg ellers har prøvet af sukkerfri kager.

Skriv en kommentar