Kokos caffe latte eller varm kakao, laktosefri og mælkefri

3

Laktosefri caffe latteHelt mælkefri caffe latte eller varm kakao. Ikke lavet på laktosefri mælk (det kan man dog sagtens, hvis man vil), men på helt almindelig kokosmælk i stedet. Så er den nemlig også fri for mælkeprotein. Og drikken smager simpelthen fantastisk 🙂

Okay, jeg må vist hellere få nedskrevet “opskriften” på min kakao og caffe latte, som jeg laver på kokosmælk. For flere og flere spørger efter, hvordan det lige er, jeg gør.

Den er ganske nem, og så får man det fineste “mælkeskum”, der lægger sig øverst helt af sig selv. En herlig treat, når man har brug for lidt selvforkælelse i eksamenstiden – eller når man bare har brug for at holde sig vågen…

Fremgangsmåden er mere eller mindre den samme, om man vil have varm kakao eller caffe latte (eller måske mere retvisende: caffe coco!).

Fordelen ved at lave latten eller kakaomælken på kokosmælk i stedet for f.eks. laktosefri mælk er, at der i kokosmælk heller ikke er mælkeprotein, som mange er allergiske over for. Man slipper desuden både for oversukret sojakakao (og soja, hvis man heller ikke tåler det).

Kokosmælk fra RemaKokosmælk er desuden altid nem at få fat i, og så er det heller ikke særlig dyrt. Jeg har tilfældigvis brugt den der hedder VeriBest 17-19 % fra Rema til ca. 9 kr. En liter sojakakao koster ca. det dobbelte.

Dog skal man lige være opmærksom på, at kokosfedt er mættet fedt, så det er nok ikke den sundeste idé at gå amok. Men mættet fedt er der altså også i komælk, fløde og deslige…

Kokosmælk er i forhold til laktosefri mælk bedre, hvis du også gerne vil holde dit blodsukker stabilt og have en kakao med lavt glykæmisk indeks (GI). Det vil man typisk gerne, hvis man går ind for Low Carb High Fat (LCHF), har diabetes, er insulinresistent eller har PCO, hvilket man faktisk regner med at hver 5. kvinde har.

Nå, det var lidt ud af en ernæringstangent, som optager mine tanker en del for øjeblikket… Summasumarum: Det er ikke nogen helse-kakao eller caffe latte, men det er både den jeg bedst kan tåle og bedst kan lide!

Jeg bruger en helt almindelig dåse kokosmælk (17-19%), som jeg pisker i en skål. Det giver ca. 4 kopper. Man behøver ikke lave dem alle på samme tid – jeg plejer bare at lade den piskede kokosmælk stå i en overdækket skål i køleskabet, så jeg fluks kan tage et par skefulde, når jeg er klar til den næste kop. Sådan kan kokosmælken holde sig et par dage.

Til 4 kopper laktosefri / mælkefri caffe latte skal du bruge:

1 ds. kokosmælk, der har stået i køleskabet (både den tykke og den tynde del skal bruges)
Lidt kogt vand, der har stået i 5 minutter
Fintmalet filterkaffe (eller et espresso-shot, hvis du skulle være så heldig at have udstyret til det)
Evt. vanille eller vanillesukker

Og sådan gør du:

Caffe latte med kokosmælk

  • Hæld hele dåsens indhold (både den tykke og den tynde del) op i en plasticskål og pisk massen til den bliver let og luftig (det er vigtigt at massen er kold, ellers klasker det helt sammen). Massen vokser i volumen og bliver lidt ligesom flødeskum.
  • Pr. glas: Lav hvad der svarer til 1/3 kop god stærk filterkaffe, altså kaffe men med mindre vand end normalt. Eller lav et helt almindeligt espresso-shot. Brug et krus/glas der kan klare varmen.
  • Tag 3 store spsk. kokosmasse og band det godt med kaffen. Evt. sammen med lidt vanille eller vanillesukker. (Opbevar resten af kokosen i køleskabet indtil du trænger til næste kop)
  • Sæt glasset i microovnen og giv det fuld skrue, indtil kokosmælken begynder at koge. Hold øje!!! Det koger lynhurtigt over…
  • Og så er der kaffe 🙂

Til 4 kopper laktosefri / mælkefri varm kakaomælk:

1 ds. kokosmælk, der har stået i køleskabet (både den tykke og den tynde del skal bruges)
Lidt vand
2 tsk. kakaopulver (usødet)
1 tsk. honning (eller andet sødemiddel, f.eks. stevia eller sukrin, hvis du ikke vil have påvirket dit blodsukker)
Evt. vanille eller vanillesukker

Og sådan gør du:

Kokos-caffe latte

  • Hæld hele dåsens indhold (både den tykke og den tynde del) op i en plasticskål og pisk massen til den bliver let og luftig (det er vigtigt at massen er kold, ellers klasker det helt sammen). Massen vokser i volumen og bliver lidt ligesom flødeskum.
  • Pr. glas: Hæld ca. 3 godt toppede spsk. kokosskum op i et krus eller et glas, der kan klare varme, og hæld lidt koldt vand ved. Du bestemmer selv, hvor tyndt du vil have det. Jeg tilsætter ca. halvt så meget vand, som der er kokosmasse. Rør det evt. lidt sammen.
  • Sæt glasset i microovnen og giv det fuld skrue, indtil kokosmælken begynder at koge. Hold øje!!! Det koger lynhurtigt over…
  • Tag nu glasset ud og bland 2 let toppede tsk. ren kakaopulver, 1 tsk. honning og evt. lidt vanille eller vanillesukker i. Rør godt rundt.
  • Giv det evt. lige et ekstra opkog i mikroen. Så er den klar 🙂
Del.

3 kommentarer

  1. Pingback: Hvad spiser jeg egentlig, når jeg ikke spiser gluten og mælk?FriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter

Skriv en kommentar