Glutenfrit brød med amarant

25

Jeg har for noget tid siden læst lidt om aztekernes glutenfrie vidunderfrø, amarant. Den anden dag så jeg så en pakke med hel amarant stå på hylderne i SuperBrugsen ved Vesterbro Torv i Aarhus C og tænkte, at det da burde afprøves.

Amarant er en slags naturligt glutenfrit frø,der stammer fra Mexico. Den ernæringsmæssige sammensætning i amarant skulle efter sigende være helt fantastisk, da amarant både har et højt proteinindhold og samtidig er rig på flerumættede fedtsyrer. Du kan blandt andet læse mere om amarant her.

Amarant fås både som hel amarant og som amarant-mel. Hidtil har jeg dog kun fundet hel amarant den ene gang, men hvis du støder amarantmel ude i den virkelige verden, må du meget gerne skrive et tip i kommentarfeltet.

Nå, men jeg har faktisk prøvet at bage amarantbrød, og det blev simpelthen så lækkert! Og så smager det dejligt anderledes. Jeg fik puttet lidt for meget væde i mine (dem på billedet), men den modificerede opskrift kommer hernedenfor.

Ingredienser til 12 stk. amarant-boller:
200 g hel amarant (svarer ca. 2½ dl)
3-4 dl vand (prøv med 3, men hold øje med, at gryden ikke koger tør)

2 spsk. fiber husk
½ pk gær
lidt salt
3 dl vand, lillefingervarmt (måske skal der 4 dl til)
200 g fuldkornsrismel
150 g forskellige frø og kerner (jeg brugte 50 g hørfrø, 50 g græskarkerner og 50 g sesam)
75 g kokosmel/kokosflager
1 tsk timian med top (man kan også bruge andre krydderier som fx kardemomme, rosmarin…)

blå birkes eller sesam som topping

Fremgangsmåde:
Kog 200 g amarant i 3 (måske 4) dl vand i 15-20 minutter. Hæld eventuelt overskydende vand fra og lad amaranten køle lidt af. Den må ikke være alt for varm når den til sidst blandes med resten af ingredienserne, for så slås gærcellerne ihjel.
Bland fiber husk, gær, salt og vand godt sammen i en stor røreskål sammen med 3 dl. lunkent vand. Rør indtil det begynder at gelere.
Bland resten af ingredienserne og den kogte amarant godt sammen i en anden stor skål.
Hæld det hele i gærblandingen og rør godt (gerne på maskine).
Form 12 lige store amarant-boller. Brug evt. en spiseske.
Strø sesam eller birkes ud over bollerne og lad dem hæve en halv time under et klæde.
Bages derefter i 1 time og 15 minutter ved 180 grader (ja, du læste rigtigt 1 time og et kvarter, selvom det virker som lang tid). Eventuelt lidt længere. Du skal ikke være bange for at de bliver tørre.
Tages ud og afkøler på en rist.

Del.

25 kommentarer

  1. Har købt økologisk Hel amarenth i Aldi forv2 dage siden i Aldi for 19 kr/750gr. (GutBio)

  2. Kirt Galsgaard

    Har lige brugt amarant for første gang, smagen var dejlig, men jeg måtte smide hele posen ud, da der var bitte små sten i . ( ikke nogen man kan se med det blotte øje) Det var virkelig ubehageligt. Har jeg været uheldig eller har andre erfaringer hermed

  3. Winnie Schneider

    Synes der er slt for lidt væske til alt det tørre, har kun kun en klar gele der skal blødgøre alt melet mm. Mon der mangler noget? Jeg er bange for at det jeg har gang i bare må kasseres ??

    • Æv da, det kan jeg ikke lige regne ud. Jeg ville prøve med mere væske. Håber det lykkedes alligevel 🙂

  4. Jeg har fundet 5 kg amarantmel for 200 kr i bazar vest i århus, hvis der er nogen der gerne vil købe store mængder 🙂

  5. Hej
    Jeg kan se at du bruger Husk i mange, måske alle, dine brødopskrifter. Er der er en særlig grund til dette? Eller kan det udelades?
    Mvh
    Emilie

    • Hej Emilie.
      Man bruger Husk i glutenfrie opskrifter for at få bagværket til at hæve og hænge sammen. I almindeligt bagværk er det gluten, der gør, at brødet ikke krummer væk mellem fingrene på en. Når man bager glutenfrit, har man så brug for et andet ‘bindemiddel’ end gluten, og der er Husk godt at bruge som erstatning, da Husk sammen med vand danner en slags sej gelé, som man ælter ind i dejen og gør den elastisk.
      Det er desværre svært at undlade Husk, men jeg arbejder på at finde og afprøve alternativer, da mange ikke er så begejstrede for Husk.
      Hvis man undlader Husk fra en opskrift, hvor det egentlig skulle bruges, ender det oftest med, at ens bagværk bliver hårdt og kompakt som sten og smuldrer væk.
      Bedste hilsner, Ane

  6. Merete Johannsen

    Hej Ane

    Jeg spurte efter amarant frø i matas i Haslev. De havde det i løbet af to dage. 500g til 38,00 kr

    Merete

  7. Amarantmel kan købes i Urtehuset i København, samt i naturkost i Odense! Det kan muligvis bestilles derfra!

  8. Pingback: Glutenfri morgenboller - nemme, sunde og med god smag!FriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter

  9. okay – det var der så lige en, der havde spurgt om – nogen erfaringer med de mængdeangivelser Ane anbefalede?

  10. Kan man erstatte de 200 g hel amarant mel 200 g amarantmel?
    Jeg købte mit mel i en helsekostbutik – fra Aurion.

  11. Anja Tegen

    Jeg køber også bare amarantmelen i diverse netbutikker når jeg køber andet ind, synes ikke det er svært at få?

    Men når man har amarantmel hvor meget skal man så bruge i opskriften, altså hvis det ikke er hel amarant??

    /Anja

    • Bumbum, det var et sværere spørgsmål, for mængden af vand i opskriften er beregnet efter at amaranthen er hel og skal koges.
      Et bud kunne være 200 g amarantmel og så i alt 5 dl vand måske. Men jeg har ikke prøvet det, så vil nødigt give garantier 😉

  12. Monica Pedersen

    Jeg var i Frederiksberg Helsekost i København, da jeg skulle købe amaranthmel, der spurgte jeg om man kunne få amaranth i alle helsekostbutikker, og den søde dame der stod ved kassen, sagde at næsten alle helsekostbutikker burde have amaranthmel hjemme, ellers kunne de bestille det hjem. Nu har jeg selv været i Århus hvor jeg købte amaranthmel sidst det var i “Jordens Frugter” Tordenskjoldsgade 63, hvor 500g koster 29,95

  13. Kirsten Boelt

    Aurion har amarantmel som jeg køber i den lokale SuperBest i Klokkerholm, så hvis du kender til butikker der forhandler Aurion s produkter kan de sikkert skaffe det til dig. Aurion har også Quinua som hel, i flager og som mel.

Skriv en kommentar