Glutenfri vaniljekranse med mindre sukker

17

Gluten- og mælkefrie vaniljekranseGlutenfri og laktosefri/mælkefri vaniljekranse med mindre sukker. Ret hurtige at smække sammen. Jeg har igen forsøgt at lave en opskrift, hvor de vilde specialindkøb ikke er nødvendige.

Så fik jeg forsøgt mig med mit vaniljekranse-eksperiment. Første bageplade brændte jeg på (pokkers!)

– måske fordi jeg placerede pladen allerøverst i ovnen?
– måske fordi jeg havde det lidt for hyggeligt med at drikke gløgg i godt selskab(!?)

Anden omgang gik heldigvis langt bedre: De færdige vaniljekranse bestod den grundige smagstest med bedømmelsen (fra folk, der normalt ikke spiser glutenfrit): “God smag, sprød udenpå og blød indeni, dog lidt mere porøs i teksturen end almindelige vaniljekranse (sådan er det jo altså med glutenfrit bagværk), men ikke noget, der gør noget” og “Ku’ passe godt til kaffe”, så jeg vil gerne dele opskriften med jer.

Jagten på mælkefri margarine

Jeg har researchet lidt i diverse dagligvarebutikker på forskellige slags mælkefri margarine, men indtilvidere er jeg kun stødt på Fri Margarine fra Coop (som jeg køber i Kvickly), og Becels margarine (som jeg har set i Netto), der er helt og aldeles mælkefri.

Becel skriver dog, at deres margarine ikke er egnet til bagning pga. det lave fedtindhold, og henviser i stedet til flydende Becel. Det er bare ikke optimalt, når der er tale om smørdej til småkager som dem her. Så til opskriften nedenfor er Fri margarine nok det bedste bud.

Smid endelig en kommentar, hvis I kender andre mælkefrie margariner – så vil jeg hjertens gerne lave et indlæg om dem, og hvor de kan købes.

Jeg vil også rigtig gerne høre, hvis nogen forsøger sig med bagning med Becel.

Og som sædvanlig giver I jo også bare lyd, hvis I har kommentarer på alt muligt andet.

God bagelyst – jeg håber I får tid til lidt julebagehygge midt i al juletravlheden 🙂

Ingredienser

  • 150 g mandler, blendet til fint mel
  • 1 dl kokosmel, blendet til fint mel
  • 1 tsk. vaniljesukker eller kornene fra ½ vaniljestang
  • 50 g sukker (jeg brugte kokospalmesukker pga. et lavere GI, men man kan også bruge almindeligt rørsukker eller hvidt sukker)
  • 100 g mælkefri margarine (NB: almindelig plantemargarine indeholder ofte skummetmælkspulver, så tjek varedeklarationen. Jeg brugte Fri margarine fra Kvickly. Margarinen skal være kold)
  • 1 æg, pisket let sammen

Sådan gør du

  1. Blend mandler og kokosmel til fint mel og bland det med vaniljen. Jeg brugte min kaffekværn for at få det helt fint.
  2. I en anden skål møfler du sukker og margarine hurtigt sammen. Jeg brugte fingrene.
  3. Derefter blander du melet i smørblandingen og rører til dejen er nogenlunde jævn.
  4. Tilsæt så det piskede æg (muligvis lidt efter lidt, det er ikke sikkert du skal bruge det hele, hvis det er et stort æg) og bland det godt med dejen.
  5. Glutenfrie vaniljekranse, mælkefrie vaniljekranseKom dejen i en sprøjtepose med stjernetylle og læg posen på køl (ikke i fryseren) en halv times tid. Dejen virker sandsynligvis lidt for tynd i det, fordi margarinen bliver blød i løbet af blandingsprocessen, men det ændrer sig efter en tur i køleskabet.
  6. Efter den halve time er dejen klar til at blive sprøjtet ud på en (kold) bageplade beklædt med bagepapir.
  7. Vaniljekransene bages midt i ovnen (ikke varmluft) ved 200 grader i 7-8 minutter. Hold øje(!) med, at de ikke bliver brankede – det sker lige pludseligt!! (bare se på billedet…) De bliver dog mørkere end normalt, fordi mandelmelet har en anden farve end hvedemel.
  8. Når vaniljekransene er gyldne, tager du dem ud og lader dem køle af på en rist. De er stadig bløde, når du tager dem ud, men bliver sprøde, når de får lov at køle af.
  9. Opbevar dem i en lufttæt beholder.
Del.

17 kommentarer

  1. Jeg har godt set at opskriften er nogle år gammel, men emnet er jo evigt aktuelt.

    Man kan få mælkefri margarine fra Ama, og den er ret billig, men ikke særlig god.

    I Sverige kan man købe Carlshamns mælkefri plantemargarine i bæger (70 % fedt), som er virkelig god og cirka smager som Kærgården. De har også en 80 % husholdningsmargarine, som måske er mere velegnet til bagning, men smagen er ikke helt så god som den første.

    Desuden kan man jo købe mange slags flydende margarine uden mælk, men smagen er i reglen heller ikke særlig imponerende.

    Kan man ikke bruge olie i småkager? Jeg har fin erfaring fra formkager. Nøddeolie smager rigtig godt, selv om det også er dyrt.

    • Hej Casper.
      Tak for dine gode tips 🙂
      Efter min mening er Coop’s plantemargarine, der hedder “Fri” et af de bedre bud på mælkefri margarine. Fås blandt andet i Kvickly. Ama synes jeg også fungerer ret fint – vær obs på, at Ama har tre forskellige varianter. Der er to “bagemargariner” i sådan en firkantet papirspakning, og så er der en Ama til bordbrug, som jeg faktisk synes er en af de plantemargariner på det danske marked, der kommer tættest på smør. For nylig har Naturli’ lavet en helt vegetabilsk margarine, som jeg har hørt mange være begejstret for. Dog er jeg personligt ikke særligt vild med smagen.

      I forhold til olie og kager, så giver jeg dig helt ret i, at det sagtens kan fungere i formkager. Men i småkager – særligt hvis det er sådan en slags “smørkage” som vaniljekranse, tror jeg, det ændrer for meget på konsistensen, sådan i forhold til at dejen jo gerne skal være fast, når man putter den i ovnen. Det er tit svært med plantebaseret fedtstof som er flydende ved stuetemperatur – det er faktisk allerede lidt en udfordring med småkagedej, der skal æltes, at ens hænder varmer dejen for meget til at dejen opfører sig rigtigt.
      Nøddeolie har jeg ingen erfaring med, men nøddesmør (enten købt eller hjemmelavet som her) kunne måske godt fungere. Muligvis skal der i så fald lidt mindre mel i for at dejen ikke bliver for tør.
      Fortæl endelig om resultatet, hvis du beslutter dig for at prøve noget af det af 🙂

  2. Pingback: Sundere julesmåkager | LCHF | brunkager og vanillekranse

  3. Rita Jenker

    Jeg havde lovet min søn at bage vaniljekranse i eftermiddag, hvorefter jeg fandt ud af at jeg ikke havde hverken mandler eller nødder. Jeg skiftede dem ud med solsikkekerner og fik et nogenlunde resultat.
    Han kunne rigtig godt lide dem, og det var jo det vigtigste 😉

  4. Karin Olander

    Har du også prøvet at lave klejner?
    Kan man ikke bare bruge købt mandelmel? I alm. Vanillekranse kommer man jo hakkede mandler, så hvad med mandelmel og hakkede mandler? Hvorfor kokosmel?
    Sikke en masse spørgsmål.

    • Har desværre ikke forsøgt mig med glutenfri klejner – endnu, men pønser på en opskrift, og jeg tror, jeg skal afprøve den næste år. Er dog lidt spændt på, om jeg kan få dejen elastisk nok, så klejnen kan vrides, uden den går i stykker.
      Jeg har prøvet at bruge købt mandelmel, men man kan givetvis sagtens bruge det. Forskellen på købt og hjemmelavet mandelmel er, at det købte typisk er affedtet og derfor muligvis opfører sig anderledes i opskrifterne. Når jeg selv laver mit mandelmel, skyldes det, at jeg synes prisen på købt mandelmel er urimeligt høj.
      Der er ikke nogen særlig grund til, at jeg valgte kokosmel her. Måske for at reducere prisen en lillesmule 🙂

  5. Hvad med nutana plantemargarine? Den er lavet udelukkende på plantefrdtstoffer og egner sig både til stegning og bagning – den bruger jeg selv i stedet for laktoseinholdende varianter af smør/margarine 🙂

    • Lavede dem med laktosefrit smør fra Irma og det blev godt. Synes god at smagen af kokos træder ret kraftigt igennem, så de smager måske lidt mere af det end af vanniljekrans

  6. Jane Harmer

    Hej Ane,

    Jeg har fundet laktosefri magarine i Fakta kaldet Valio. Prisen er den samme som Nutana margarine, som jeg finder i Bilka. Jeg glaeder mig til at afproeve alle dine spaendene opskrifter. Er du interesseret i at udveksle opskrifter?

    MVH

    Jane

    • Hej Jane.
      Tak for tippet! Det skal jeg helt sikkert tjekke ud, for det er rart med alternativer.
      Jeg vil rigtig gerne udveksle opskrifter – Skriv evt. til mig på ane@frimad.dk 🙂
      Bedste hilsner,
      Ane

  7. Henriettee Marthendal

    Argggg møg, så først nu, at der skal mandler i.. det kan min datter så heller ikke tåle, meeen så prøver jeg bare med hasselnødder 🙂 Se, nu bliver det spændende 🙂

    Kh
    Henriettee

  8. Henriettee Marthendal

    hej Ane.

    Jeg har en datter, der også er laktoseintolerent og har glutenallergi, så mor her prøver alt mulig mad og bagværk af.. i starten røg en del i skraldespanden, men nu er der ret meget styr på det 🙂

    Jeg bruger kun Nutana plantemargarine til bagning. Det er super nemt at arbejde med. Nutana har jeg fundet i Helsam og i Føtex.

    I morgen kaster jeg mig over din opskrift på vanilliekranse.. er spændt på, hvordan de bliver 😉

    Kh Henriettee

Skriv en kommentar