Glutenfri valnøddeflutes uden gær

19

Min nye bofælle, Ditte, eksperimenterer også med glutenfrit bagværk, og forleden dag lavede hun disse lækre valnøddeflutes. De har en lidt sødlig smag (pga. dadlerne), og derfor er de rigtig gode som morgenbrød eller “eftermiddagskaffe-brød”, fordi der er lidt kage over dem.

Opskriften er uden gær, men pga. bagepulveret hæver de fint og bliver luftige alligevel. De er også ret hurtige at lave, for de skal ikke hæve.

Ingredienser til 9 små flutes:
100 g dadler
100 valnødder
1½ spsk fiber husk
½ rapsolie
5 dl vand
1 dl hel boghvede eller hørfrø (elle måske sesamfrø, græskarkerner e.l.)
250 g fuldkornsrismel
1 knivspids salt
2 tsk bagepulver

Fremgangsmåde:
Dadler og valnødder findeles i en foodprocessor.
Fiber Husk, vand og olie røres sammen i en stor røreskål til det gelerer. Tilsæt nødde-/dadelblandingen.
Resten af ingredienserne blandes sammen og hældes derefter i røreskålen.
Røres i 10 minutter og formes derefter til 9 små flutes på en bageplade beklædt med bagepapir. Kan evt. pensles med kaffe, men det behøves ikke.
Bages i 40-45 minutter ved 200 grader (ikke varmluft).

Del.

19 kommentarer

  1. Hej Ane

    Hvor er det dejligt med en blog med opskrifter, som både er gluten – OG mælkefri 🙂 Har selv en blog med min egen samling af gluten – og mælkefri opskrifter. Jeg kan nemlig heller ikke tåle nogen af delene. Den hedder http://www.etglutenfritliv.blogspot.dk , hvis du skulle få lyst til at kigge på den 🙂 Skal helt klart prøve denne opskrift. Det lyder superlækkert!

    Mange hilsner

    Line

    • Hej Line.
      Spændende – den skal jeg da tage et kig på! Altid dejligt med inspiration 🙂
      Bedste hilsner
      Ane

  2. Forresten, kunne det være en idé med billeder undervejs i processen, så man kan se hvordan dejen ser ud når du bager? Sådan hel generelt, mener jeg. Endnu en gang tak for dejlig blog.

    Stina

  3. Så lykkedes det 🙂 Jeg piskede 2×7 minutter og puttede lidt ekstra mel i i anden omgang og de er SÅ lækre. Dejen er stadig klistret og jeg brugte lidt vand på overfladen for at glatte dem. Mums. Næste gang vil jeg prøve med kokos mel i stedet for dadler, så de bliver mindre søde. Måske havre også går an?

    Tak for hjælpen 🙂
    Hilsen Stina

  4. Hej Ane

    Jeg har bagt disse valnøddeflutes flere gange da de smager skønt 🙂 Men det er aldrig lykkedes mig at få dem ordentligt bagt indeni. De er klæbrige indeni og næsten brændte uden på. Jeg har forsøgt at give dem længere tid, at lave dem mindre og sætte dem nederst i ovnen.. Men ak.
    Min dej er yderst klæbrig når jeg placerer på bagepladen. Skal der mon mere mel i? Samtidig synes jeg der skal lidt mere husk i for at det bliver rigtig stift. Jeg bruger elpisker i 10 minutter.
    Håber du kan hjælpe 🙂
    Hilsen Stina

    • Hej Stina.
      Jeg tror, din dej kan blive mere fast i det, hvis du rører den i længere tid. Måske hele 15 minutter. Du kan evt. lade den hvile et par minutter og røre den af to omgange. Husk skal nemlig både røres og have tid for at stivne.
      Hvis det ikke virker, er lidt mere mel det næste bud 🙂
      Jeg håber det løser problemet.
      Beste hilsner
      Ane

  5. Anja Tegen

    Hej Ane.

    Er det så den gule eller den grønne HUSK du bruger her når du ikke skriver noget???

    Hilsen
    Anja

  6. Kære Ane,

    Fald lige over din blog igår, da jeg søgte på gær- og glutenfri bolleopskrifter. Og det er jeg glad for! 😉

    Jeg bagte disse igår (med en del ændringer – b.la. byttede jeg dadler ud med kokosmel, da jeg er på en candidakur, hvor sukker er begrænset) og det er uden tvivl den bedste glutenfri-opskrift jeg har forsøgt mig med! Tusind tak for at dele den.

    Jeg glæder mig til at prøve flere af dine opskrifter – det hele ser lækkert ud!

    Mvh
    Sofie

  7. Susanne Graubæk

    Hej Ane,
    Nå. Nu har jeg prøvet at lave brød efter denne opskrift 3 gange, og jeg synes det smager godt hver gang. Men det har dog aldrig lykkedes mig at få så store flotte brød som der er på dit billede. Jeg har prøvet både med friske og med tørrede dadler. Har prøvet med hjemmelavet rismel og den fra urtekram, har prøvet med halvt-halvt af hasselnød og valnød, og med 100g valnød. Prøvet med 2 store skefulde psyllium frøskaller blendet istedet for fiberhusk. Det eneste der er tilbage er min røremetode som altså er svær at være flittig med i 10 minutter når man kun bruger en træske. Hvorfor skal man røre i 10 minutter? Skal man helst bruge en røremaskine?
    Men igen så er det nogle dejlige brød 🙂
    Mvh Susanne Graubæk

    • Hej Susanne.

      Tusind tak for din feedback. Den er guld værd for mig og for alle andre, der læser med 🙂

      Man anbefaler at glutenfri dej røres rigtig godt igennem (man plejer vist at sige mindst 10 minutter), da det giver brødet mindre tendens til at smuldre. Tag evt. et kig i den her folder fra Husk om glutenfri bagning: http://husk.dk/uploads/tx_extordersys/bag_glutenfrit_med_fiberHUSK_aeske.pdf

      Jeg har imidlertid på fornemmelsen, at måden (ikke mængden) at bruge husk på næsten er endnu mere afgørende end røretiden for selve dejen. Det er nemlig alfa og omega at få rørt/pisket vandet med husk’en i så længe (inden man tilsætter melet), at væsken bliver virkelig sej, tyk og elastisk, da det er med til at sikre, at dejen ikke klasker sammen.

      Mht. din røremetode, så er det bare møg hårdt at røre så længe med håndkraft – jeg gjorde det selv i starten, og det gik da også, men det var virkelig en kæmpe lettelse, da jeg fik en køkkenmaskine i julegave sidste år 🙂 Det, der nemlig er svært/hårdt, når man rører med håndkraft, er at få indarbejdet den seje husk-gelé ordentligt i melet. Man kan dog sagtens lave udmærket glutenfrit brød uden at bruge en røremaskine. Enten ved håndkraft og gode overarme, men ellers har jeg også ladet mig fortælle, at man i stedet kan bruge sin håndmixer og dejkrogene dertil, så det er måske værd at overveje for at spare lidt på armkræfterne?

      God søndag 🙂

  8. Godt, det var også det, jeg brugte sidst:)
    Har bagt dem igen, og de blev helt perfekte denne gang! Tror måske ikke, jeg havde brugt helt så meget mel, som angivet i opskriften sidste gang. Og rørte også dejen lidt længere denne gang, tror måske også, at det har haft noget at sige.
    Virkelig gode brød!!:)

  9. Mine faldt desværre også sammen og blev klistrede i midten, men smagen var rigtig god, så har planer om at bage dem igen 🙂 Evt. med lidt mere mel og fiberhusk.
    Hvor meget olie skal der i? Og hvordan med boghveden? Jeg lod den stå i blød fra morgen til aften, men synes stadig de var lidt hårde at tygge på i det færdige brød.

    • Hej Camilla.

      Der skal ½ dl olie 🙂
      Jeg har lige spurgt Ditte, og hun plejer ikke at gøre noget ved boghveden, før hun kommer den i. Hun synes ikke den er for hård, men det er nok en smagssag. Hvis du synes, de er for hårde, kan du skifte dem ud med hørfrø. Det er sådan jeg selv laver dem, men det er fordi jeg desværre heller ikke kan tåle boghvede.

      Vend endelig tilbage med næste bageresultat, så jeg kan rette opskriften til, hvis nødvendigt 🙂

  10. Susanne Graubæk

    Hej Ane, Jeg er glad for at ha fundet din frimad side, og det var en god inspiration med de glutenfri valnøddeflütes uden gær – til at vove mig igang med noget glutenfri mælkefri gærfri hjemmebag, og det smager da også ret godt, jeg synes bare ikke mine brød hævede specielt og så ikke lige så luftige og flotte ud som det billede du har vist :-/ Hm, hvad har jeg gjort galt? Dejen var ret klistret inden jeg bagte den… Og jeg brugte 50 gr valnødder+ 50 gr solsikkefrø

    • Dejligt at du kan lide dem 🙂

      Hmm, der kan være flere årsager:
      Først og fremmest er det vigtigt at røre/piske husk’en så grundigt, at den og vandet danner en tyk gelé. Det er nemlig med til at give dejen en fasthed, så den ikke klasker sammen. Det kunne tyde på, at det måske var problemet, når du skriver at dejen var ret klistret – men det skal glutenfri dej nu oftest helst være.
      Min fornemmelse er desuden, at “nøddemel” er ret godt til at hæve, så prøv med 100 g valnødder næste gang – og de skal blendes fint.

      Det kan også have noget at gøre med den slags rismel, du bruger. Jeg bruger enten Urtekrams fuldkornsrismel eller rismel, som jeg selv laver ved at putte helt almindelige brune ris i min kaffekværn. Den man selv laver, synes jeg umiddelbart hæver bedst. Læs mere om hjemmelavet mel her http://www.frimad.dk/index.php/glutenfri-gulerodsboller/ De her valnøddebrød på billedet er såvidt jeg husker bagt med den hjemmelavede.

      Giv endelig lyd, hvis du får løst mysteriet 🙂
      God bagelyst. //Ane

Skriv en kommentar