Gluten- og laktosefri pizza

10

Uhm, så lykkedes det også at lave pizza helt uden gluten og laktose! Dejen er på ris- og majsmel, mens hemmeligheden bag den “svampethed”, osten plejer at give er at skære squash og/eller aubergine i tynde skiver og overhælde dem med olivenolie.

Dejen kan fryses. De færdige pizzastykker kan også fryses og medbringes på madpakken senere.

Dejen kan også bruges til glutenfri pølsehorn (16 stk) eller glutenfri snobrød.

Fyldet, der er foreslået nedenfor skal bare puttes på i den rækkefølge, det er nævnt.

Dej, der arealmæssigt svarer til 2 bageplader:
6 dl vand
½-1 pk gær
3 spsk grøn Husk
350 g fuldkornsrismel
100 g maizena majsstivelse
Et ordentligt skvæt olie (=rigeligt)
lidt salt

Dej – sådan:
Gær og husk røres ud i det lunkne vand til det gelerer.
Olie, mel og salt tilsættes.
Dejen æltes godt. Gerne 10 minutter eller mere.
Hæver i 30 minutter.
Rulles ud på bagepapir – put lidt mel på kagerullen, så dejen ikke hænger i.
Kom fyldet på dejen og bag pizzaen i ovnenen i ca. 20 minutter ved 200 grader.

Bagetiden afhænger lidt at pizzabundens tykkelse. Når min kæreste laver pizza, plejer der at blive til 6 små bunde (som passer til en pizza-spade). De rulles så tyndt ud som muligt på et stykke bagepapir og bages på en pizzasten ved 225 grader varmluft indtil fyldet ovenpå ser færdigt ud. Vil skyde på at bagetiden er ca. 15 minutter.

Fyld #1: Parmaskinke og rucola
Tomatpuré
Salt & peber
Oregano
Parmaskinke
Cherrytomater, i halve
Hvidløgsfed, halveret på langs
Aubergine i ½ cm tynde skiver overhældt med olivenolie
Rucola-salat – skal først på efter bagning 🙂

Fyld #2 – med oksekød
Tomatpuré
Salt & peber
Oregano
En rest kødsovs (fra spaghetti og kødsovs)
Aubergine i ½ cm tynde skiver overhældt med olivenolie

Fyld #3 – med pepperoni
Tomatpuré
Salt & peber
Oregano
Pepperoni
Grøn peber i tynde skiver
Squash i skiver (evt. skrællet) overhældt med olivenolie

Fyld #4 – Vege-pips:
Tomatpuré
Salt & peber
Oregano & basilikum
Grøn peberfrugt i skiver
Cherrytomater
Hvidløgsfed, halveret på langs
Squash og aubergine i ½ cm tynde skiver overhældt med olivenolie

Fyld #5 – Kartoffel & sennep:
Sennep
Løg i skiver
Rå kartofler i meget tynde skiver, eller kogte kartofler i lidt tykkere skiver
Olivenolie
Evt. tynde skiver aubergine overhældt med olivenolie som en erstatning for ost.

Del.

10 kommentarer

  1. Hej Ane,

    Min kæreste er blevet sat på low FODMAPs diæt mod mavepine, men det har ikke virket tilstrækkeligt. Derfor har jeg øget ‘kuren’ til gluten- og laktosefri diæt, men har indtil nu ikke været klar over eksempelvis glukosesirup indeholdt hvede gluten. Selvom min kæreste er testet til at kunne tåle gluten og laktose, har der været store forbedringer ved at mindske disse, vi prøver nu at helt fjerne dem fra kosten.

    Hvorfor benytter du Majsstivelse fremfor majsmel? Jeg har haft problemer med at få dejen til at hæve ca. 50% af gangene jeg har lavet mine pizza bunde. Generelt synes jeg mine bunde bliver rigtigt gode, men enhver forbedring er naturligvis velkommen.

    Vi har fundet det besværligt at finde på korrekt kost ved frokost tid, jeg har set på mange af dine forslag (din egen kost) men det er ofte aftensmad fra dagen før, har du haft problemer med nogen former for dine brød? Indtil videre prøver jeg mig bare frem

    Min opskrift er:

    1 pk frisk gær 50 g
    6 dl vand evt. (5 dl vand 1 M/L æg)
    2 spsk. husk
    250 g fint rismel
    250 g majsmel
    1 knivspids salt
    1 spsk. olivenolie.
    1 tsk. sukker

    pft. for en lækker side

  2. Hej, du benytter dig af skinke m.v. men hvor finder du det glutenfrit? Jeg har fået fortalt at der bliver brugt hvedstivelse til at binde kødet?

    Mange hilsner Pernille

    • Det er forskelligt fra skinke til skinke, så man skal altid læse varedeklarationen. Jeg mener, jeg har fundet glutenfri skinke i Rema 1000 flere gange 🙂

  3. Rita Jenker

    Hej Ane

    Jeg blev så glad da jeg faldt over din hjemmeside. Vi har en søn der har haft dårlig mave i hele sit liv (3,5år), og vi har prøvet stort set alt. Nu er turen så kommet til glutenfri produkter, og vi var gået laktose fri i forvejen.
    Det var lige det der skulle til!
    Sjovt nok testede han negativ på gluten allergi, men hvad ved lægerne…
    Nu er vi startet på denne nye rejse gennem gluten og laktose fri mad, og så er det skønt at du har lavet denne hjemmeside, der er en guldgrube for os. Mange tak for det.
    Vi prøvede pizza bundene i weekenden med et godt resultat. Jeg gruede for udrulning af den luftige dej, men fik så en ide.
    Jeg lagde bagepapir på bordet, en klat dej på af passende størrelse. Så lagde jeg et stykke genbrugeligt bagepapir med slip-let belægning over, og kunne så forme dejen ved at stryge ovenpå med hånden. Slip-let belægningen sikrede at dejen blev på bagepapiret i stedet for, og inden mel eller andet var nødvendigt. Let og griser ikke 😉 Genbrugeligt bagepapir fås bl.a. i Lidl en gang imellem til 30-40kr.

  4. Hej Ane,

    Efter min kæreste er blevet sat igang med en udredning af hendes allergi, så er vi pt. kommet på mælke/soja/gluten fri kost (og nødder dur heller ikke). Vi har indtil videre næsten klaret os med mad vi har kunne købe i diverse butikker, men vi har kigget nogle gange på din side, på mulig opskrifter, og vi har også brugt et par af dem. Dejligt at du har lavet siden her 🙂

    I dag har vi forsøgt os med den her pizza opskrift – ½ potion. Resultatet blev ganske brugbart, men jeg synes lige jeg vil nævne et par ting. Det kan jo være du eller fremtidige læsere kan få gavn af det.

    Jeg havde æltet dejen på en maskine i 15 minutter, og satte den så til hævning i 45 minutter. Den så godt nok lidt våd ud, men jeg gav det en chance. Det var meget begrænset med hævning, men jeg regner med at det er sådan det er, når der nu ikke er gluten i?
    Nå men da jeg skulle arbejde med dejen var den alt får våd til på nogen som helst måde at bliver arbejdet med, så vi endte med at bruge måske næsten dobbelt mænge mel. Resultatet var som nævnt ganske brugbart herefter.
    Ideen med squash virkede rigtig fint for os, og så var det ellers parmaskinke varianten vi lavede – det var nemlig favoritten tilbage i gluten dagene.
    Et tip mht. den, så er det også ganske normalt at man ikke lægger parmaskinken på før efter bagningen i ovnen. Vi har i hvert fald både i DK og Italien fået den hvor skinke først kommer på sammen med salaten til sidst.

    Endnu engang tak for en god blog.

  5. Linda Skovgaard

    Hej Ane,

    Tak for en dejlig side med let tilgængelige opskrifter 🙂
    Dejligt at kunne bage uden en masse dyre ting fra helsekosten..
    Ved du mon om disse bunde kan forbages og så fryses ned?
    Det ville jo være dejlig nemt lige at have i fryseren 🙂

    • Hej Linda.
      Jeg har aldrig prøvet kun at forbage bundene, men man kan både sagtens fryse en del af den ubagte dej og den færdige pizza, så sikkert også den forbagte bund. Lad mig høre, om det fungerer, hvis du gør forsøget 🙂

Skriv en kommentar