Chokoladelagkage med fragilité og mokkacreme

14

Glutenfri chokoladelagkage med fragiliébund, og mælkefri mokkacremeOverordentlig lækker chokoladlagkage med fagilité, mokkacreme og chokoladespåner. Glutenfri, laktosefri og mælkefri som altid. Og MEGA lækker!!!

Hip hurra, det’ min fødselsdag! Og dét her er min fødselsdagskage!

…eller rettere sagt, det var min fødselsdagskage, for jeg fejrede den allerede i lørdags – og nu er det hele spist 😛

Men uhm, den smagte godt! Det kan jeg slet ikke komme over, så jeg er ved at bage en til, når jeg får gæster igen senere i dag.

Det er den hidtil mest avancerede kage, jeg nogensinde har givet mig i kast med, og jeg har stykket den sammen af nok omkring 8-10 forskellige opskrifter. Faktisk har jeg været sindssygt sliksulten i over en uge, fordi jeg har trawlet nettet og ikke mindst Den store bagedysts hjemmeside tyndt for idéer til, hvad jeg skulle prøve at lave i en gluten- og mælkefri variant.

Kagen består af to chokoladebunde lavet på hasselnødder og kakao. Mellem de to chokoladebunde er der en fragilitébund (kan godt udelades, hvis det skal gå lidt hurtigere, men den er altså ret lækker).

Glutenfri lagkageKagen er bygget sådan her op:

Frugt-, chokoladesmørcreme- eller fragilité-pynt på toppen
Chokoladesmørcreme som glasur ovenpå og udenpå
Chokoladekagebund
Chokoladespåner/hakket chokolade (100 g)
Kagecreme
Fragilitébund
Evt. et lag banan (1-2 bananer)
Mokkacreme
Chokoladekagebund

Glutenfri chokoladelagkagebunde

Opskriften giver to lagkagebunde.

3 æg, delt i blommer og hvider
150 g sukker
1 tsk. vaniljepulver eller vaniljesukker
100 g hasselnødder, blendet til mel
1 1/2 tsk. bagepulver
3 spsk. kakaopulver

Fremgangsmåde:

  • Del æggene i blommer og hvider. Æggeblommerne skal i en stor skål, hviderne i en lille.
  • Pisk æggehviderne helt stive med en elpisker (evt. sammen med et lille knips salt) og sæt dem til side.
  • Pisk æggeblommer og sukker sammen til det bliver fluffy æggesnaps.
  • Bland hasselnøddemel, bagepulver og kakaopulver sammen og rør det i æggesnapsen.
  • Vend æggehviderne i.
  • De to bunde bages hver for sig: For en springform med bagepapir og hæld halvdelen af dejen i formen. Bag den i ca. 20 minutter ved 170 grader (almindelig ovn). Gentag samme procedure med anden halvdel af dejen.

Fragilitébund

Opskriften rækker til én fragilitébund og lidt pynt.

3 æggehvider
150 g sukker
150 g hasselnødder
20 g kartoffelmel

Fremgangsmåde:

  • Blend hasselnødderne til groft mel og rist det i ovnen i ca. 15. minutter ved 170 grader. Hold øje med det, da det lige pludselig får for meget. Det må ikke blive branket, men gerne dufte af ristede nødder. Faktisk kunne jeg godt finde på at riste hasselnødderne først og så blende dem til mel bagefter, næste gang jeg laver kagen. Jeg tror, det er lettere at styre.
  • Pisk æggehvider og sukker sammen til det bliver stift. Evt. sammen med et lille knips salt.
  • Bland kartoffelmelet med hasselnøddemelet og vend det forsigtigt i æggehvide-sukker-massen
  • Fordel massen i en springform beklædt med bagepapir og bag bunden i 15-20 minutter ved 200 grader. Put evt. lidt af dejen i en pose med tylle, så du kan lave lidt pynt til at putte oven på den færdige lagkage.

Mælkefri mokkacreme

Mængden passer til to lag i en lagkage.

4 dl mandelmælk
4 spsk. sukker
4 spsk. vaniljesukker/vaniljepulver
4 tsk. maizena majsstivelse (med en lille smule top på)
4 æggeblommer
4 spsk. kold, stærk kaffe (jeg plejer at bruge nescafe)

Fremgangsmåde:

  • Tag et piskeris og pisk alle ingredienserne undtagen kaffen godt sammen i en lille gryde. Sørg for at alle de tørre ingredienser er helt opløst.
  • Tænd for varmen og kog kagecremen op, mens du hele tiden rører lidt rundt med piskeriset, så der ikke “gror” noget fast på grydens bund eller kanter.
  • Nå cremen begynder at boble og har tyknet, tages den af. Hæld nu cremen over i en skål, kom film over, så den ikke trækker skind, og sæt den i køleskabet.
  • Når cremen er kølet og tyknet endnu mere, røres den kolde kaffe i, og kagecremen er klar til brug.

Mælkefri smørcreme til overtræk

4 pasteuriserede æggeblommer
60 g flormelis
100 g mælkefri margarine
100 g smeltet chokolade (smeltet over vandbad)

Fremgangsmåde:

  • Æggeblommer og flormelis piskes sammen med en elpisker til det bliver lyst og luftigt.
  • Den mælkefrie margarine piskes i.
  • Den smeltede chokolade hældes i under piskning.
  • Cremen er klar til brug med det samme. Særligt hvis den skal smøres. Hvis den skal hældes i en tylle, er den bedst, når den er kølet lidt i et køleskab.
Del.

14 kommentarer

  1. Jeg overvejer at lave denne kage til en barnedåb, men da vi jo bliver en del mennesker skal der være meget af den. Ville man kunne eskalere op til en bradepande, tror du? Og jeg gætter på mængden nok skal være x3, men hvad er din fornemmelse?

    • Hej Line. Du kan sagtens skalere opskriften. Dog skal du være opmærksom på, at lagkagebundende nok bliver svære at håndtere uden de knækker, jo større deres areal bliver. Så måske det er det bedre at bage flere mindre bunde i stedet for 🙂 Tillykke med den lille.
      //Ane

      • Det står måske et eller andet sted, men kan ikke lige finde det. Hvor mange er denne kage til?
        Har planer om at bage denne til mine kollegaer, når det bliver min fødselsdag, så skal lige regne hvor mange gange den skal ganges op 😄😉

  2. Hvilken størrelse sprinform brugte du? Jeg synes, at højden på din kage ser fin ud og kunne godt tænke mig at ramme noget lignenede selv 🙂

  3. Hvilket størrelse havde den springform, du brugte? Synes højden på din kage ser fin ud og kunne godt tænke mig at ramme noget i nærheden 🙂

  4. Vi tåler ikke mandler, hasselnødder, valnødder og paranødder. Det er lidt en udfrodring når der skal bages glutenfrit. Tror du cashewnødder kan bruges?

  5. Kan man mon bruge flydende becel som margarinen der skal i den mælkefri smørcreme? Eller vil cremen ikke blive fast nok? Glæder mig til at prøve din opskrift.

    • Hmm, det er et godt spørgsmål. Umiddelbart tror jeg ikke, det går. For hvis flydende becel er flydende ved stuetemperatur inden det røres i cremen, er den det nok også bagefter 🙂 God fornøjelse 🙂

    • Alle ‘delene’ kan sagtens laves dagen før, men jeg ville vente med at lægge den sammen til lige før den skal spises, fordi fragilitébunden mister sin sprødhed af fugten fra kagecremen det og bliver mere som en almindelig kagebund, jo længere den står. Men den er stadig udmærket dagen efter 😛
      //Ane

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.