Glutenfrie og laktosefrie fastelavnsboller (vandbakkelser)

7

Gluten- og laktosefri fastelavnsbollerGlutenfrie og laktosefrie vandbakkelser, der bare skal skæres over og fyldes med kagecreme, syltetøj, marcipan, chokolade og/eller laktosefri flødeskum for at blive til de fineste fastelavnsboller. Hurtige og nemme.

I går var det Anes fødselsdag, hurra, hurra, hurra!

Så blev det min 26 års fødselsdag, og I kan tro, jeg havde en dejlig dag! Og da den faldt på fastelavnsmandag, hvad var så mere oplagt end at byde mine gæster på hjemmelavede fastelavnsboller?! Uden gluten og laktose selvfølgelig, og I skal have opskriften, for de blev så gode!

Jeg var ellers lidt spændt på, om det kunne lade sig gøre at lave luftige vandbakkelser, fordi glutenfrit bagværk jo tit har det med at blive meget kompakt, men dem her lykkedes over al forventning, og selv min mormor og morfar sagde, at smagen var “simpelthen fantastisk”, så det tager jeg som en blåstempling af mine glutenfrie fastelavnsboller.

Jeg forsøgte i første omgang at lave fastelavnsbollerne med mandelmel, fordi jeg tænkte, det kunne give en lækker smag. Men de gik helt i vasken, og jeg måtte smide hele portionen ud, fordi det blev noget værre grynet klatværk. Æv! Med fuldkornsrismel gik det heldigvis meget bedre, ja faktisk virkelig godt, så den opskrift skal helt klart gemmes til næste år.

Nybagte vandbakkelserFastelavnsbollerne er vandbakkelser, der bare skal halveres og fyldes med det, man nu lige har lyst til. Vores fik en klat kagecreme lavet af Dr. Oetkers Kagecreme med vanille (som er både gluten- og laktosefri) blandet med laktosefri mælk (altså bare efter anvisningen på pakken) og flødeskum lavet af laktosefri piskefløde. Egentlig undgår jeg helst mælkeprodukter helt, men lige i dag var det det, der var nemmest. Alternativt kan man lave kagecremen med f.eks. rismælk og mælkefrit “flødeskum” findes både som risflødeskum og sojaflødeskum på spray (kan købes i helsekost for ca. 23 kr.).

Men apropos laktosefrie mælkeprodukter, vil jeg gerne give Arla en stor ros for, at der nu langt om længe er ved at ske noget på den laktosefrie front. Ud over laktosefri mælk og piskefløde, kan jeg nu også købe laktosefri creme fraiche og frugtyoghurt i min Rema1000. Specielt laktosefri creme fraiche, tror jeg, vi er mange, der påskønner, fordi den har været svær at erstatte med f.eks. sojayoghurt, der ikke har helt samme madlavningsegenskaber.

Nå, men det var jo fastelavnsbollerne, vi kom fra: Kagecreme og flødeskum inden i, chokoladeglasur ovenpå. Opskriften her er beregnet på at være en slags kage, men du kan også fint lave vandbakkelserne uden sukker og så fylde dem med laks, kaviar og grønne asparges i fine stykker – så har du en lille fin gluten- og laktosefri forret.

Og så til opskriften:

5 stk. gluten- og laktosefrie fastelavnsboller

(vi kunne kun spise én hver….)

Glutenfrie fastelavnsbollerLaktose- og glutenfrie Vandbakkelser
1 dl vand
50 g laktosefri margarine (jeg brugte Fri Margarine fra Coop)
1 spsk. sukker
5 spsk. fuldkornsrismel
2 æg

Glasur
Flormelis
Kakaopulver (sådan noget der ikke er tilsat sukker)
Et lille skvæt kogende vand

Fyld
½ brev af Dr. Oetkers Kagecreme med vanille
Laktosefri mælk / rismælk
Laktosefri piskefløde / sojafløde / risfløde
Hindbærsyltetøj

Fremgangsmåde:

Vandbakkelser

  1. Kom vand og margarine i en gryde og lad det koge op.
  2. Bland sukker og fuldkornsrismel og hæld det i gryden under kraftig omrøring. Efter få øjeblikke koger gryden tør. Tag gryden af varmen eller skru ned på minimum og rør videre så godt du kan. Konsistensen er sikkert ret klumpet, og du tænker “åh nej, det går aldrig godt” – men det gør det 😉
  3. Tag en elpisker og pisk forsigtigt den mærkelige melmasse sådan, at den findeles i små stykker. Lad den køle lidt af (må ikke være for varm når æggene tilsættes, for så bliver æggemassen stiv som røræg, og det er ikke meningen!)
  4. Slå de to æg ud i en kop og piske dem sammen med en gaffel.
  5. Når melblandingen er afkølet lidt (stadig i gryden), så hæld æggemassen i LIDT EFTER LIDT, mens du pisker. Pas endelig på med ikke at tilsætte for meget æg ad gangen, for så risikerer dejen at klaske sammen. Det er ikke sikkert, du skal bruge det hele – stop, når dejen er ved at være jævn.
  6. Pisk derefter lidt videre for at gøre dejen luftig.
  7. Tag en ske og sæt dejen som 5 lige store klatter på en bageplade med bagepapir på (med god plads imellem). De ser ikke ud af meget, men de skal nok komme til at fylde.
  8. Bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i 20-25 minutter. VIGTIGT!! Du må IKKE åbne ovndøren de første 15 minutter, for så klasker de sammen!
  9. Lad vandbakkelserne køle af på en rist. Halvér dem, fyld dem og pynt dem med glasur.

Glasur

  1. Bland flormelis og kakaopulver i en lille skål
  2. Tilsæt en lille smule kogende vand, lidt efter lidt, mens du rører. Stop når du opnår den rette konsistens, men pas på, den ikke bliver for tynd.

Fyld

  1. Følg anvisningen på pakken og pisk ingredienserne sammen
  2. Pisk flødeskummen i en anden skål
  3. Flødeskummen og kagecremen kan enten plandes sammen, inden de lægges imellem vandbakkelserne, men man kan også snildt bare placere en klat af hver. Desuden en skefuld syltetøj.
Del.

7 kommentarer

  1. Mine var rigtigt flotte og store i ovnen…men efter 25 minutter da de kom ud gik luften af dem….øv!!! Hvorfor mon?

    • Jeg tror det har noget at gøre med mængden af æg. Det er virkelig et sweet spot at bruge så lidt æg som muligt for at dejen hænger sammen. Men det kan nok ikke undgå at de falder lidt sammen, for gluten er det, der ellers ville have givet dem deres struktur. Desværre. Håber de så i det mindste smagte godt 🙂 Vh. Ane

      • Jeg tænker der skal Xantangum i (1/2) teskefuld, det gør at rismelet kan strække sig og dermed hænge sammen.

  2. Jenny nielsen

    Mine blev rigtig fine i ovnen, de fik 25 min i alm ovn. Men da jeg havde taget dem ud faldt de sammen. Hvad har jeg gjort forkert? Ved ikke helt hvad der menes med piskes jævnt når æg komme i.

    • Hej Jenny.
      Med “piske jævnt” menes, at man skal piske dejen til den er ensartet. Måske er for meget æg årsagen til at de klaskede sammen – det kan nemlig godt gøre dejen for tung. Ellers er årsagen til, at vandbakkelser falder sammen, typisk at man kommer til at åbne ovnen for tidligt/undervejs, inden de er færdige. Det er sådan lige de bud, jeg har.
      Vh. Ane

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.