Glutenfri gulerodsboller

49

Jeg har fået en ny bedste ven. Han hedder Butler og er en kaffemølle, som jeg har købt i Føtex for 150 kr. Han kan nemlig male det fineste mel af alt lige fra nødder til ris, og det har jeg forsøgt at bage af i dag – med stort held, mums! Om det så er den nye opskrifts eller kværnens skyld, skal jeg ikke kunne sige, men resultatet er i hvert fald godt.

Til rismelet brugte jeg helt almindelige brune ris. Jeg kværnede en lille portion ad gangen og siede melet med en te-si. Hældte det grove tilbage i kværnen og kværnede med en ny portion ris.

Det fungerer bedst, hvis man ikke fylder kværnen for meget. Så tager det kun ca. 20-25 sekunder at male det fineste rismel, og jeg tror faktisk ikke, det var nødvendigt at si det.

Jeg ville egentlig bare have bagt de glutenfri grovboller, jeg plejer at bage, men min elektriske køkkenvægt er desværre lige gået død for batteri og så på en søndag, hvor butikkerne har lukket.

Jeg kunne ikke lige overskue at omsætte alle vægtangivelserne i den anden opskrift til dl-mål, så jeg gik all in på at tænke alternativt. Og da jeg længe har haft lyst til gulerodsboller, blev det altså det, jeg gav mig i kast med.

Og de er virkelig et hit. Jeg sidder allerede og gumler nummer tre, mens jeg skriver. De er simpelthen blevet så lækre, bløde og luftige. Og indtil videre smuldrer de ikke. Næste gang vil jeg dog overveje at putte lidt mere gulerod i end angivet. Men det er jo en smagssag.

Ingredienser til 12 stk.:
1 dl sesamfrø
1 dl græskarkerner
1 dl solsikkerkerner
2 dl hørfrø
4 dl kogende vand

2-3 gulerødder, groft revet
2-2½ dl lunkent vand
½ pk gær
1½ spsk. Husk
1 tsk havsalt
1 spsk. rørsukker
½ dl olivenolie

100 g hasselnødder, blendet til mel (der bliver ca. 3 dl)
4 dl brune ris malet til mel (svarer til 3½ dl fuldkornsrismel)

Sådan gør du:
Bland frø og kerner i en skål og overhæld det med 4 dl kogende vand. Lad det stå overdækket og trække i en times tid, mens du forbereder resten.
Hæld gær, husk, havsalt og rørsukker i en røreskål og bland det let.
Tilsæt olivenolie og 2-2½ dl vand og rør det godt igennem. Husken skal gelere.
Tilsæt de revne gulerødder.
Blend/mal hasselnødder og brune ris og bland det godt sammen i en skål for sig.
Hæld først blandingen med frø og kerner ned i gærvandet og rør det godt.
Tilsæt derefter blandingen med ris- og hasselnøddemel. Rør så længe du orker (gerne 10 min.).
Form dejen til 12 lige store boller. Brug en spiseske dyppet i koldt vand. Lad dem hæve i 30 minutter under et klæde.
Bages ved 200 grader i 28-30 minutter. Afkøler på en rist.

Del.

49 kommentarer

  1. Spaendende boller! Har du en god ide til andet soedemiddel end roersukker? Kokospalmesukker eksempelvis? Og ville jeg kunne erstatte olivenolie med kokosolie uden smag, tror du? Tak 🙂

    • Ja, jeg tror sagtens, du kan gøre begge dele. Måske hæver brødet dog ikke så godt ved kokospalmesukker som ved rørsukker, da det er sukker, gærcellerne skal bruge for at formere sig og udvikle den luft, der får brødet til at hæve. Mao. den smule sukker, du putter i dejen bliver optaget og omdannet under tilberedningen, så det er ikke “sukker” ligesom i f.eks. kage, når du putter det i munden ? Mht. kokosolien, kan der godt blive noget temperaturbøvl med hvornår kokosolien størkner. Det kan jeg ikke lige gennemskue ?

  2. Grada Jepsen

    Skøn hjemmeside
    Har lige fået at vide at jeg skal holde mig fra gluten og alt slagt mælkeprodukter inkl. Laktosefri produkter. Noget af en mavepumper/omvæltning. Så er det jo bare fantastisk når nogen opretter en side med lækre opskrifter som man gerne må få.

    • Hvis du gerne vil undgå nødder, kan du bare supplere med de andre typer mel, der i forvejen er brugt i opskriften. Boghvede-, hirse-, quinoa- og sorghummel er også gode alternativer 🙂

  3. Rie Møller

    Tak for din gode ide om selv at lave rismel. Desværre har Føtex ikke mere fuldkornsrismel som jeg købte, når de har 25%. Til gengæld havde har de lige nu tilbud på den kaffekværn, du beskrev ( som nu hedder Budget) 99 kr. Det fungerer supergodt.

  4. Hej Ane. Tak for fine opskrifter. Jeg vil prøve at lave gulerodsbollerne i dag, men da jeg har snydt og købt gulerødder, der allerede er revet, er jeg i tvivl om mængden. Har du en anelse om hvor mange dl 2-3 gulerødder bliver til? Ca er fint. På forhånd tak.

  5. Så fik jeg også afprøvet din opskrift 🙂 …har lige spist et par boller, og de var ganske gode…

    Næste gang tror jeg at jeg vil afprøve at blende nødderne til nøddemælk, da min kaffekværn bare ikke er glad for nødder… Og putte det i gærblandingen sammen med olien…
    Risene klarede den fint… Men tror at olien i nødderne giver problemerne…

    Jeg var vild begejstret ved tanken om at lave mit eget rismel… Det var dejligt nemt og billigt 😀

    • Det fungerer fint at blende nødder med vand, og putte salt, sukker, husk og gær oveni (jeg brugte en hel pose tørgær, da det lige var på lager)…derefter hældes det i en skål og rismel og revet squash kom i… Derefter oveni kærnerne… Og blande blande blande… Hæve hæve hæve…

      Delt i 16… Og nu hæver de på pladen til ovnen er varm…
      Det ser lovende ud 🙂

  6. Hej Ane
    Hvordan skal konsistensen være ?
    Jeg vil gerne lave rismelet selv, men jeg har ingen the si, hvad kan jeg bruge i stedet ? Vh Winnie

    • Det skal være ligeså fint som mel, og egentlig er det ikke sååå vigtigt at bruge en si. Du kan købe en i Søstrene Grene for næsten ingen penge 🙂

  7. Tanja Knudsen

    De bedste boller jeg endnu har lavet som er glutenfri. Kaver kun disse og kan klart anbefaldes..

  8. Hej Ane.
    Nu har jeg to gange forsøgt mig med denne opskrift uden succes. 2. Gang gik jeg helt til grænsen, 3,5 dl. fuldkornsrismel, 3 dl. nøddemel (ca. 200 gr. hakkede nødder) og 2 dl. vand. Efter 50 minutter var bollerne stadig ikke bagt indeni. Hvad pokker går galt? Er der et eller andet glutenfri trick, jeg ikke kan? Jeg har ladet husk’en gelere og jeg har rørt dejen godt på røremaskine. Den får ca. samme konsistens som en klassisk rugbrødsdej. Er det korrekt?

    • Hej Ulrik.

      Æv, hvor surt. Hmm, når glutenfrit bagværk ikke rigtigt vil ‘bages færdigt’ skyldes det tit, at forholdet mellem mel og fugt ikke er optimalt. HUSK er noget af det, der holder på fugten i brødet, så du kan prøve at nedjustere mængden af HUSK. HUSK’en angivet her i opskriften er grøn HUSK – altså ikke den gule fiberHUSK. Bruger du den gule, skal du kun bruge halvt så meget 🙂
      Jeg har desuden på fornemmelsen, at rismelet opfører sig forskelligt afhængig af, om det er købt fuldkornsrismel eller hjemmelavet, friskkværnet rismel af brune ris, som jeg bruger i opskriften. Måske skal man bruge mere, når det er det købte, man bruger.

      Krydser fingre for, at resultatet bliver bedre 🙂

  9. Hej Ane.

    Fantastisk side.

    Kan man evt. lave dejen om aftenen og lade den koldhæve i en skål i køleskabet inden man bager dem om morgenen?

    Mvh. Michella

    • Det har jeg ikke prøvet, men det tror jeg sagtens, man kan. I så fald skal du nok bruge halvt så meget gær og koldt vand i stedet for lunkent. Måske også en lille smule mindre mel 🙂
      Håber du vil dele dit resultat, hvis du prøver det af.

  10. Hej
    Mums de ser gode ud. Det vil jeg prøve i næste uge. Fedt at der heller ikke er æg i så kan jeg lave nogle til min søstre også.

    Jeg har bare hørt at når der er nødder i så bør man ikke bage på grader over 160 da nødder ellers danner dårlige stoffer.

    Ved du noget om det?

    Mvh. Annette.

    PS. Tak for alle de fede opskrifter

    • Hej Annette.
      Det med nødder og dårlige stoffer har jeg aldrig hørt om, men det er rigtigt, at man generelt skal passe lidt på med varmen, når man bager med nødder, fordi nødderne hurtigt bliver brændte og ikke smager så godt så. Hvis man fx bager nøddekager ved for høj varme risikerer man nemt, at de ikke bliver gennembagte, før de er brankede udenpå, og der er 160 grader den mest optimale temperatur til sådan nogle kager.
      I de her boller plejer nødderne dog ikke at blive brankede, synes jeg, og jeg tror, det er fordi de er æltet ind i dejen og derfor ikke så udsatte for overfladetemperatur 🙂
      Og velbekomme 🙂

    • Æv, det er jeg ked af at høre. Når det sker (og det gør det indimellem, når man bager glutenfrit), er det oftest enten fordi man ikke har pisket Husk’en stiv nok, inden man tilsætter melet. Eller også er det fordi dejen er for våd og godt kunne have brugt lidt mere mel.
      Håber det går bedre en anden gang 🙂

  11. TAK tak tak for denne opskrift den må jeg bare prøve ;0)) eg er ved t bage nogle glutenfri hvor jeg bare ar puttet noget sammen og NU forstår jeg hvorfor de stadig er våde indeni…….temp. skal højere op end jeg har sat dem til ;0))) Forresten, hvorfor laver du selv rismelen??? er det billigere????jeg vidste slet ikke man kunne det, det vil jeg da også prøve juuuhhuuuuu ;0)))

    • Hej Camille 🙂
      Jeg laver selv mit rismel (i hvert fald indimellem) fordi det er langt billigere. Og hvis man har en god kaffekværn, tager det ikke særlig meget tid. Man skal bare lige være opmærksom på, at risene bliver malet fint nok, for ellers kommer brødet til at knase på en ikke så god måde 😉
      Held og lykke med bagningen!

  12. Hej Ane, tak for denne skønne opskrift. Jeg har siden i juni 2013 erstattet alt brød mes disse skønne gullerods boller. Jeg har dog ændret en anelse på opskriften 🙂 Jeg bager altid en dobbelt opskrift når jeg laver dem, hvor jeg så kommer 2,5 dl af hørfrø i og så 1,5 dl glutenfri havregryn. Fordi havregrynen suger en del væde til sig, kommer jeg en liter kogende vand i massen. Jeg lader bollerne hæve i varmluft på 45 grader i en halv time, og bager derefter bollerne i 1 time på 200 grader. Jeg oplevede at mine boller var for “våde” inden i, med din anbefaldede halve time, men de bliver perfekte på denne måde 🙂 Jeg fryser dem, og tager en op hver aften, og så har jeg denne dejlige bolle til morgenmad 🙂

    • Hej Bára.
      Tak fordi du deler dine erfaringer. Det lyder rigtig lækkert! Jeg kan desværre ikke selv tåle glutenfrie havregryn, men kunne godt forestille mig, at det kunne være lækkert at bage bollerne med dem. Nu kan andre i hvert fald læse, hvordan du gør 🙂
      Bedste hilsner, Ane

  13. Christine Sørensen

    Hej Ane,
    Vil bare sige tusind tak for en skøn side. Har allerede prøvet flere af dine bageopskrifter og med stor succes. TAK fordi du deler med os andre !
    venlig hilsen Christine

  14. Karina Nielsen Rios

    Hej Ane,
    Jeg er nysgerrig efter at høre hvilken gær du bruger og hvor meget? Jeg har ledt efter glutenfri gær i forskellige helsekost her i København og har ikke været heldig at finde noget. Har fundet tørgær på nettet, men har ingen erfaring med dette. Hvor mange gram bruger du i denne opskrift, hvor du har skrevet 1/2 pakke?

    Mange tak for en super blog, som til med er su venlig 😉

    • Hej Karina.
      Du kan sagtens bruge almindelig malteserkors-gær. Det er glutenfrit. I så fald er ½ pakke gær lig med 25 g.
      Jeg ved ikke hvad det svarer til i tørgær, men har på fornemmelsen, at man bruger mindre.
      Bedste hilsner,
      Ane

  15. Hej Ane.

    Hvad kan man bruge i stedet for nødder, da jeg også er allergisk over for alle slags nødder, men kan spise mandler.

    / Andy

  16. Hej Ane 🙂

    Jeg vil blot fortælle dig at disse boller er fantastiske! De bedste GF Jeg har smagt. Jeg har lige fået konstateret cøliaki og min mor havde i går inviteret på kaffe. Hun er SÅ bange for at jeg bliver syg af maden, fordi jeg har været syg længe. Men hun havde selv fundet frem til din blog og lavet denne opskrift og det gjorde mig virkelig virkelig glad. Jeg har selv bagt bollerne i dag og de blev mega gode. Jeg vil dog sige at der i min dej kom 4 dl rismel i og så blev de bagt i 30 min ved 180 grader varmluft og yderligere 10 Min ved 200 grader varmluft… Så er de lidt mindre våde indeni 🙂

    Kh Janne

  17. Hej Ane,

    Må blot lige kommen med en kommentar, FANTASTISK blog! Har fået konstateret Glüten allergi og syntes det virkede idt op ad bakken, specielt den første periode som også skal være mælkefri. Men nu hvor jeg har opdaget din blog, har jeg meget mere mod på det. Syntes du har nogle fantastiske opskrifter og det med mad, virker pludselig overskueligt. Glæder mig utroligt meget til at afprøve nogle af dine opskrifter:-)
    TAK!

    Kh Cecilie

    • Hej Cecilie.

      Ih, det varmer helt indeni 🙂 Hvor er jeg glad for at kunne hjælpe!
      Jeg kan sagtens selv huske, hvor uoverskueligt det hele var i starten. Følte hele tiden jeg løb panden mod en mur af nye ting, jeg ikke kunne spise. Det bliver heldigvis meget nemmere med tiden, og helt generelt spiser jeg nu både bedre og mere spændende end før. Så det er slet ikke så slemt 🙂

      Ønsker dig alt mulig held og lykke med din kostomlægning.
      //Ane

  18. Hej Ane,

    Jeg vil lige høre, om der er et andet alternativ til Husk. Ikke at jeg vil begynde at forskrække alle, men min mand fik anbefalet husk af lægen, og et halvt års tid senere (det er vel et par år siden nu), kom det op i medierne, at Husk faktisk ikke er skide sundt for tarmsystemet, og lægen tog ham derfor af det igen. Så her hjemme er vi desværre lidt forsigtige med Husk – er der andet der kan du i stedet, eller kan man helt undlade det?

  19. Hej Ane,
    1000 tak for den flot hjemmeside med så mange lækker opskrifter.
    Desværre blev mine boller heller ikke bagt, dejligt uden men ikke bagt indeni.
    Men jeg vil prøve igen 🙂
    Og hvis du har et tips vil jeg gerne høre om.
    Mange hilsner!

    • Hej Patricia.
      Tak for de fine ord om min side 🙂
      Prøv at skrue mere op for ovnens varme næste gang. Og hvis bollerne er meget våde i det, er det måske en løsning at tilsætte lidt mere mel. Mindre Husk kan også være en mulighed.
      Jeg håber, du vil vende tilbage, hvis du giver det endnu et forsøg 🙂

  20. Bruger du grøn Husk, hvis der ikke står andet? Jeg er meget glad for dit arbejde. Jeg synes nemlig, at det er svært at sammensætte måltider, som jeg kan blive mæt af. Dine ideer hjælper meget.

    • Hej Ann.

      Ja, hvis der bare står Husk, er det den grønne.
      Hvis der står fiberHusk, er det den gule.

      Tak for din ros. Det varmer og motiverer mig til at blive ved.

      God madlavningslyst,
      Ane

  21. Kan det være for meget Husk ? Jeg er ret ny med at bage glutenfrit – har levet længe uden hverken gluten eller laktose, men begyndte at savne brød. Så er virkelig glad for at opdage din blog. Måske jeg bare skal øve mig og lære de nye ingredienser at kende og så lykkedes det pludselig 🙂

    • Hej Ida.

      Ja, øvelse skal der desværre ofte til, når det handler om at bage glutenfrit. Men opskriften skal selvfølgelig være i orden.
      Hvis bollerne stadig er klæge, kan det være en mulighed at putte lidt mindre Husk i. Du kan også prøve med højere varmegrader. Min mors ovn skal næsten skrues 10-20 grader højere op end min for at bagværket bliver godt, så det er muligvis bare min ovn, der giver den gas 😉
      Det kan også være en idé at tilsætte lidt mere mel, hvis dejen er for våd i det. Men det er meget en erfaringssag. Man kan ofte fornemme om bollerne flyder for meget ud og mister form på bagepladen.

      Vend endelig tilbage med hvordan det går, hvis du prøver noget af det af.

      Bedste hilsner, Ane

  22. Super fin hjemmeside. Så glad for jeg har opdaget den !

    Men desværre heller ikke en succes for mig, med gulerodsbollerne. Færdige udenpå, men ikke indeni og nu har de fået op til en times tid og de er fortsat ikke bagt indeni.

    Jeg tror der er for meget væde fra gulerødderne, og så skal jeg nok give den mere mel næste gang. Øv øv havde sådan glædet mig til en dejlig bolle 🙂

  23. hej Ane fra Aarhus først vil jeg godt sige dig tak for at lave sådan en rigtig spænde og meget inspirerende så skal jeg ikke opfinde den dybe tallerken om igen 😀

    for det næste så er det en god gulerods opskrift . Til dem der ikke ved det kan man selv lige mækre på sin dej om den er for klædt om der skal lidt mere mel i .

    Bonus tips : husk at forvarme din oven ca. 15 min før du sætter dine boller i ovnen for ellers bliver de ikke bagt ordenligt

  24. Bo Christensen

    Hi, en fiasko…. 🙂
    Dejen så ellers fin ud, men selv efter 40 min. ved 200 grader, var bollerne ikke bagt.
    Der var kun den yderste skal som var bagt.

    Så gik det bedre med chokolade kagen 🙂

    ps. tak for en god side, meget inspirerende.

    /Bo

    • Æv altså, det er jeg virkelig ked af at høre! Men der skal nogen gange så lidt til, at glutenfrit bagværk ikke arter sig.
      Bedre held næste gang – så er det altid noget, at man kan trøste sig med chokoladekage 😉 Nogen fornemmelse af, hvad der gik galt?

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.