Gluten- og laktosefri lasagne

9

I løbet af denne uge har jeg forsøgt mig med at hjemmelavet lasagne, der er både glutenfri og laktosefri, og hvis jeg selv skal sige det, blev den virkelig vellykket!

Jeg var for nærig til at give 43 kr. for 250 g glutenfri Schär lasagneplader i Kvickly, så besluttede mig for at lave mine egne. Det var faktisk ikke så svært – da jeg lige fik grejet hvordan…

Det er vigtigt at dejen ikke er for våd, for så hænger den i, når man vil rulle den ud. Det var ingen succes at rulle hele dejen ud på en gang mellem to stykker bagepapir. Til gengæld var det nemt at rulle lasagnepladerne ud hver for sig ved at tage en lille klump pastadej ad gangen og drysse den let med majsmel inden rulning.
Jeg glemte at forkoge lasagnepladerne, men lasagnen smagte udmærket alligevel.

Dog tror jeg, jeg vil gøre det næste gang. Næste gang jeg laver min egen pasta, tror jeg desuden, jeg laver dobbeltportion og fryser halvdelen til en anden god gang.

Ingredienser til selve lasagnen:
400-500 g hakket oksekød
2 løg
3 gulerødder
1 dåse hakkede tomater (400 g)
1 dåse koncentreret tomatpuré (140 g)
1 terning grøntsagsboullion, opløst i lidt kogende vand (Knorrs er glutenfri)
5 dl rismælk
3 spsk. Maizena majsstivelse (opløst i lidt koldt vand)
Evt. en klat Fri margarine
Lidt muskatnød
Tørret basilikum
Tørret oregano
Salt & peber

Glutenfri lasagneplader:
2 dl fuldkornsrismel
2 dl majsmel
1 æg
1 spsk. Husk
½ tsk. Salt
1 dl vand (måske mere)

Sådan:
Svits oksekød og løg til kødet er brunet.
Riv gulerødderne og bland dem i. (Riv evt. lidt ekstra og server lasagnen sammen med gulerodssalat med æbletern i).
Tilsæt resten af ingredienserne pånær maizenaen og kog tomatsaucen op et par minutter.
Opløs maizena-majsstivelsen i lidt koldt vand, så alle klumper forsvinder, og hæld den i tomatsaucen.
Kog det hele op og lad det stå og simre, mens du ordner lasagnepladerne.

Bland æg og alle de tørre ingredienser til lasagnepladerne sammen. Tilsæt vandet lidt efter lidt, mens du ælter dejen grundigt igennem. Kan med fordel laves i en røremaskine/foodprocessor. Når dejen er jævn og lækker at ælte, tager man en lille klump ad gangen og ruller den ud til en tynd plade. Drys lidt majs- eller rismel på både dejen og kagerullen og rul den så tynd som muligt.

Tag et stort ovnfast fad og læg tomatsaucen og lasagnepladerne i lag skiftevis. Start og slut med et lag af tomatsaucen.
Bages ved 200 grader i 30 minutter.

Del.

9 kommentarer

  1. Peter Foss

    Jeg lavede pladerne til min datters klasse hvor en af eleverne havde alergi mod gluten og laktose… WOW Lasagnepladerne blev lidt tykke, men hold da op hvor var det nemt… og lykkedes super fine at “småkoge dem” et par minutter max… tørre dem på en “hulrist” jeg lavede en dobbelt portion, og måtte fryse resten ned i poser til næste gang… fra nu af laver jeg selv alle mine lasagneplader og ikke de der stive plader der kan finde på at være hårde når man tygger i dem:-) tak for en god blok…

  2. Tak fordi nogen gør det arbejde du har gjort for os, jeg har ikke prøvet opskriften endnu men vil i dag, da jeg også syntes det er lidt for dyrt med lasagne plader i kvickly og andre steder, nu kan jeg få lasagne igen.

  3. Thor Raunholt

    Hej Ane.

    Hvor er det en lækker hjemmeside du har lavet!
    Da min datter lige har fået konstateret Cøliaki, har jeg surfet rundt på nettet efter mad der passer til hendes smag – og har prøvet din Lasagneopskrift af.
    Det virkede fint med pastaen – de blev rigtig gode af at blive forkogt også 🙂

    Yderligere tilføjede jeg en opkogt mælkesovs med salt, peber, muskat og maizena imellem lag og som afslutning på toppen med rasp.
    Det gav næsten fornemmelsen af det ostelag jeg plejede at putte ovenpå.

    Tak for dine opskrifter!

    Venlig hilsen

    Thor

  4. Line Melchiorsen

    Hej Ane

    først og fremmest tusind tak for en rigtig god blog! jeg er ny i hele det her med gluten-/laktosefri og jeg må virkelig sige, at din blog har givet mig mod på det!

    Jeg har allerede lavet flere af dine opskrifter og med stor succes, så nu vil jeg begive mig ud i det med hjemmelavet pasta og jeg har lige et spørgsmål i den forbindelse. I din opskrift skriver du, at du vil forkoge pastaen, men ikke hvor lang tid? Jeg har aldrig lavet hjemmelavet pasta før, så har slet ikke nogen fornemmelse af, hvor lang tid sådan noget skal have 🙂

    mvh Line

    • Hej 🙂
      Kan se du skriver, at pastapladerne skal forkoges. Kan du give en beskrivelse ?
      Mvh
      Iben

      • Ja, du laver en stor gryde med kogende vand og dypper dem deri. Du må prøve dig lidt frem i forhold til den optimale tid for hvert dyp, men min mor lavede dem for ikke særlig længe siden, og syntes det fungerede rigtig godt. God fornøjelse, hvis du giver dig i kast med det 🙂

  5. Tusind tusind tak for din side!!!

    Den har løst en kæmpe udfordring for os her i huset; børnenes madpakker og det rugbrød, der trods alt stadig er i madpakkerne til skole og børnehave.

    Og nu denne opskrift!!! Vi har nemlig også manglet et alternativ til lasagne og pasta i det hele taget. Tror du den her dej kan klare en pastamaskine?

    Og kunne man lave en udgave uden æg?

    Alt godt! og tusind tak!

    Kærligst Pernille.

    • Hej Pernille

      Tak og velbekomme 🙂

      Jeg er lidt i tvivl om denne dej er elastisk nok til en pastamaskine, for glutenfri dej er jo lidt mere porøs end en der er hvedemel i. Men hvis du prøver, vil jeg helt vildt gerne høre, hvordan det går! 🙂
      Ægget er det, der får dejen her til at hænge sammen. Men jeg har på et tidspunkt set en anden opskrift med husk i stedet for. Måske du kan prøve det. Som æggeerstatning bruger man også tit hørfrøslim. Det kan måske også være en mulighed. Du kan evt. prøve at søge efter vegansk pasta/vegan pasta på Google. Der kunne jeg godt forestille mig, der kom nogle brugbare resultater.
      Held og lykke med det 🙂

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.